Mitt på påsklovet, tillsammans med rektorskollegan Martina Borg, möter hon upp oss på en lugn och stilla skolgård. Här, sjönära och strax intill Åsundavallen, basar de över ortens lågstadium och mellanstadium – en verksamhet med drygt 50 medarbetare. Ända sedan kommunen, i november 2019, offentliggjorde sina planer på en ny grundskola vid Hackelområdet i Rimforsa har det höjts kritiska röster från samhället – framförallt mot den föreslagna lokaliseringen och dess trafiksituation. Vad tycker då skolpersonalen som, om kommunens plan går i lås, får se sin arbetsplats flyttas?
– Vi tycker att det är en bra placering på Hackel, på samma sätt som vi tycker att det är en bra placering där vi är i dag, naturnära och med goda pedagogiska förutsättningar. När man bygger en ny skola lämnar man inte elevernas skolvägar därhän utan det finns möjligheter att göra dem säkra, något som också finns med i kommunens planering. Vi utgår ifrån att den nya skolan kommer att bli trygg, säker och bra, förklarar Jonsson innan Borg fyller i:
– När det gäller det pedagogiska är vi helt trygga med att vår personal kan skapa något bra även vid Hackel.
Under samrådstiden fick skolpersonalen, vid ett möte med kommunens representanter, möjlighet att ställa frågor och tycka till om den föreslagna skolbyggnationen. Här framfördes bland annat önskemål om att Hackelhallens parkering ska användas av föräldrar vid hämtning och lämning, men också att trafiksituationen vid korsningen på Ulrikavägen behöver ses över ytterligare. Personal var också angelägna om att Hackelhallen ska utrustas för skolidrott.
– I det här läget är det skolans placering som vi pratar om – där tycker vi absolut att vi har fått möjlighet att tycka till. Nästa steg, när placeringen väl är avgjord, handlar om skolans utformning och de pedagogiska aspekterna innanför skalet. Där ska vi också ta varje chans vi får för att vara med och påverka, förklarar Jonsson.
Enligt de båda rektorerna är det viktigaste, för både dem och skolans personal, att processen rullar på i rask takt.
– Vi, både förskolan och skolan, är i behov av nya och fler lokaler. Framförallt är det ytan det handlar om – just nu är det för trångt. Vi har under en lång tid fått hitta lösningar med nya väggar för att få till de utrymmen som vi behöver men nu har vi inte mer golvyta att ta till, förklarar Borg och Jonsson fortsätter:
– Även trafiksituationen är jättedålig. Det blir alldeles för trångt, framförallt när vårdnadshavare lämnar elever med bil på morgnarna, och att det skulle bli sämre vid Hackel är jag tveksam till. Var kommunen än väljer att placera en skola måste skolvägarna, i hela samhället, ses över ordentligt.
Ser ni några fördelar med nybygge på Hackel kontra renovering/utbyggnad av nuvarande lokaler?
– Att inte behöva gå i skola och undervisa precis intill en byggarbetsplats är givetvis en fördel med Hackelområdet. Vi vet, från andra skolbyggnationer, att det är en påfrestande tillvaro.
Hur påverkas möjligheterna till utomhuspedagogik vid en flytt till Hackel?
– Om vi tittar på vad skolan gör för utflykter i dag är det bland annat till elljusspåret, och dit skulle det bli närmare. Sedan blir det något längre till området kring Björksund men mycket handlar om planering och vi ser det inte som någon omöjlighet att fortsatt ha undervisning där, svarar Jonsson.