Så här blir vattenverket efter ombyggnationen

Efter mycket om och men sattes om- och tillbyggnationen av vattenverket i Rimforsa igång i slutet av november förra året. Nu har projektet kommit ungefär halvvägs i byggprocessen och det största arbetet görs av företaget Miljöbyggarna där Richard Johansson är platschef.

Richard Johansson har arbetat i branschen i 37 år.

Richard Johansson har arbetat i branschen i 37 år.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2020-05-16 16:00

– Jag tycker att arbetet har flutit på väldigt bra än så länge. Det gör att vi håller vår tidsplan, säger han.

Rimforsa vattenverk är beläget mellan sjön Åsunden och Abborrgränd. När projektet drog igång var målet att det skulle vara klart någon gång i december 2020. Nu har de preciserat datumet till den 15 december. Det som gjort att arbetet har kunnat löpa på så pass bra, enligt Richard Johansson, beror på att det blev en väldigt mild vinter.

Vattenverkets kapacitet innan ombyggnationen var omkring 1 800 personer, men när det är klart kommer det att kunna hushålla vatten till cirka 3 500 personer. Just att kunna försörja fler invånare med vatten är anledningen till att om- och tillbyggnationen görs.

– Det har varit väldigt snällt mot betongjobbet. Särskilt när vi arbetar delvis under mark. Får man en vinter med mycket kyla så blir det mycket mer arbete med att täcka områden som vi gjuter för att det ska kunna härda och hålla sin form, säger han.

Även Kinda kommuns projektledare Ida Härnström är nöjd med arbetet så här långt.

– Allt fortlöper enligt plan, säger hon.

Richard Johansson berättar att inom en vecka är de klara med all betongjobb, vilket är den stora delen i deras arbete med vattenverket. Därefter ska alla pumpar och processinstallationer göras för att maskineriet ska fungera. Det utförs av skåneföretaget Malmberg Water. 

Det som hittills har gjorts är, förutom att montera betong på plats för en utbyggnad, att de byggt två bassänger som ska fyllas med vatten. De kallas för långsamfilter och är 360 centimeter djupa vardera. Det är det vattnet som sedan går genom en reningsprocess som sedan blir Rimforsabornas dricksvatten. Två större tanker har också byggts bredvid bassängerna och där igenom passerar det blivande dricksvattnet också. Man har även gjort plats för möjligheten att installera en tredje tank på sikt, men det finns i dagsläget inga planer på att installera.

– Där tycker jag verkligen att Kinda kommun har tänkt till ifall befolkningen i Rimforsa ökar på sikt, säger Richard Johansson.

Byggdelen kommer att pågå fram till sommarens semesterperioder. I höst kommer invändigt arbete med el och andra installationer att genomföras.

De två bassängerna kommer vid färdigställandet vara fyllda med vatten.
De två bassängerna kommer vid färdigställandet vara fyllda med vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!