Så länge har de hyllat hatten

För Hägerstad-Kättilstad kyrkliga syförening är det hattar för hela slanten. I helgen tar de på sina färgstarka huvudbonader för att samla in pengar till välgörenhet.

Om allt går som det ska kan det, vid helgens auktion, finnas hattar för så väl herrar som damer.

Om allt går som det ska kan det, vid helgens auktion, finnas hattar för så väl herrar som damer.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2019-05-23 14:30

På ett bord, hemma hos Kerstin Naidu Sjöswärd och Per Sjöswärd, ligger mängder av hattar uppradade, vissa av dem utsmyckade med fjädrar och rosetter. Paret brinner för huvudbonader och för 20 år sedan, när Linköpings sista modist (en typ av hattmakare) slog igen sina portar, var de med och startade den så kallade Hattakademin. Initiativet började med att några få entusiaster träffades på ett kafé för att fika, med hattarna på, en dag i månaden. Med tiden blev de bara fler och fler.

– Förr hade ju alla hatt egentligen, och det är ju så roligt. Man kan förändra sig så mycket med en hatt, man kan se allvarlig ut, vara tjusig eller kanske lite busig. Tänk om vi kunde sprida trenden igen, säger Kerstin Naidu Sjöswärd och hennes syföreningskollegor Britta Simonsson och Emma Lundberg instämmer.

I helgen besöker Hattakademin Rimforsa när syföreningen anordnar ett helt nytt evenemang. Med hattparad från resecentrum till församlingsgården, och en efterföljande hattauktion, vill de samla in pengar till organisationen Operation Smile som opererar barn i utsatta situationer, runt om i hela världen, som drabbats av läpp-, käk-, eller gomspalt. På besök kommer också narkossköterskan Magnus Kullander för att berätta mer om organisationens verksamhet.

– Vi vill förena nytta med nöje. Om det är så att allt det här roliga kan ge något överskott så kommer allt att gå till Operation Smile. Vi ser det här som ett första försök, blir det lyckat kanske det blir en återkommande tradition, berättar Kerstin Naidu Sjöswärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!