Rimaster fick störst korttidsstöd: "Vi hade behovet"

Nära elva miljoner kronor, i stöd för korttidsarbete, betalades ut till Kindas näringsliv. Störst summa, på drygt fyra miljoner kronor, beviljades Rimforsabaserade Rimaster AB.

Rimaster AB, med koncern-vd:n Tomas Stålnert och Rimaster Electrosystems vd Peter Sonevang, är det företag i Kinda som beviljades störst korttidsstöd under coronapandemin.

Rimaster AB, med koncern-vd:n Tomas Stålnert och Rimaster Electrosystems vd Peter Sonevang, är det företag i Kinda som beviljades störst korttidsstöd under coronapandemin.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-10-22 07:00

Den 21 oktober offentliggjordes alla de korttidsstöd som Tillväxtverket beviljat det svenska näringslivet under coronapandemin. Regeringens stödpaket på totalt 37,6 miljarder kronor betalades ut till de företag som, under en viss period, lät sina anställda gå ned i arbetstid. För att beviljas stödet ställdes ett antal krav från myndigheten.

I Kinda är det 17 företag som, vid olika tillfällen under 2020 och 2021, har beviljats korttidsstöd. Totalt betalade staten ut 10 882 985 kronor. Kraven på återbetalning, efter Tillväxtverkets avstämning, uppgår till 953 235 kronor.

undefined
"Vi kunde undvika att säga upp personal", svarar vd:n Tomas Stålnert på frågan om vad korttidsstödet har betytt för Rimaster.

Störst stöd fick Rimaster AB, nämligen 4 006 765 kronor som fördelades mellan dotterbolagen i Horn, Rimforsa och Söderhamn.

– Vi hade en kraftig dipp under en kortare period och korttidsstödet gjorde att vi kunde undvika att säga upp personal. Just då, när vi gick in i pandemin, såg vi ingen återhämtning – det kändes väldigt hopplöst. Som tur är kom vi ur svackan väldigt fort och sedan dess har vi haft en stadig tillväxt, förklarar Rimasters vd Tomas Stålnert.

– Jag ser det som välinvesterade pengar för båda parter, alltså oss och staten. Utan pengarna är risken stor att vår personal hade valt andra karriärer vilket hade gjort det svårare för oss att möta efterfrågan i dag, fortsätter vd:n.

Rimaster ansökte endast om stöd under 2020. Det sista stödet betalades ut i december månad.

Var ni i behov av allt stöd?

– Ja, vi hade verkligen behov av pengarna. Ingen visste hur länge krisen skulle pågå och så fort vi såg att det vände avslutade vi stödet. Det var ett bra stöd som hjälpte oss att hantera en exceptionell situation, svarar Stålnert.

Enligt vd:n upplever företaget det största trycket någonsin just nu och har, under 2021, rekryterat ett 30-tal medarbetare i Kinda.

– Vi har 280 anställda i Sverige och i relation till hela lönekostnaden är korttidsstödet inte så stort, förklarar Stålnert.

undefined
"Det var ett enormt bra stöd", konstaterar Rickard Gadmar, platschef på BTT Plåt i Kisa och vittnar om ett rådande läge där företaget har en "enorm tillväxt".

BTT Plåt i Kisa, med platschefen Rickard Gadmar, fick ett stöd på 1 061 442 kronor.

– Jag skulle säga att stödet innebar att vi inte behövde ta bort någon tillsvidarepersonal alls och att vår återhämtning, att vi kom tillbaka till normala volymer, gick betydligt fortare än det hade gjort utan de här pengarna, konstaterar Gadmar och fortsätter:

– Vi var 62 medarbetare för något år sedan. I dag är vi drygt 80 så vi har haft en enorm tillväxt.

Mer om Kindastödet

Totalt var det 17 företag i Kinda som beviljades korttidsstöd vid olika tillfällen under 2020 och 2021. Här listar vi de tio företag som fått störst stödbelopp från Tillväxtverket efter återbetalningskraven.

Rimaster AB, 4 006 765 kronor.

Storgården i Rimforsa AB, 1 548 336.

BTT Plåt, 1 061 442.

Rimforsa Strand, 627 424.

Liljeholmens folkhögskola, 640 087.

Avite AB, 552 796.

Kinda Snickeri AB, 402 529.

Restaurang Tella AB (Röda huset), 365 494.

Kinda-Gurka AB, 293 774.

Lottendals industriservice, 249 963.

Karta: BTT Plåt AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!