– Vi vill att Kinda ska kunna fortsätta att utvecklas som friluftskommun. Vi har fotbollsplaner och vi har löparspår, varför inte satsa på mountainbike på ett ställe där möjligheten finns. Visionen är egentligen bara att kunna erbjuda ytterligare ett alternativ, förklarar föreningens Tommy Gustafsson när vi träffar honom vid Kinda Bikepark, som satsningen kallas, bara ett stenkast från vattentornet i Rimforsa.
Det var under våren 2017 som Kindaföreningen för första gången presenterade sina ambitioner för kommunen. Efter dialog beviljades mark- och bygglov för tre så kallade mountainbikeslingor, mellan 70 och 500 meter långa och med olika svårighetsgrad. Just nu, efter lång väntan, är föreningen äntligen i full gång med ytterligare sträckningar, varav en är så lång som en och en halv kilometer.
– Det tog längre tid att bereda den andra versionen av banan, kommunen genomförde en omorganisation och de blev av med många personer i slutet av mandatperioden, men nu känns det som att vi har återfått kontakten igen. Vi ska ha ett möte om några veckor för att diskutera vad vi kan åstadkomma tillsammans, berättar Gustafsson och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) fortsätter:
– I det specifika ärendet har jag svårt att kommentera, jag vet bara att frågan var uppe förra året men jag vet inte hur det har hanterats. Politiskt ser jag väldigt positivt som Friluftsfrämjandets visioner, det är jättetrevligt med föreningar som är aktiva och vill utveckla samhället.
På åtta år har Friluftsfrämjandet i Kinda vuxit från nio medlemmar till dagens 280. Utöver ett kommunalt bidrag på 10 000 kronor har föreningen lagt omkring 15 000 kronor på de mountainbikeslingor som är klara. För att fortsätta utvecklingen vill de få med fler på tåget.
– Vår lilla vision är att fortsätta satsningen på den här typen av mountainbikeslingor, men vi har också pratat om att bygga en naturparkourbana och en större cykelpark med till exempel teknikträningsområden. Drömmen är att vi ska kunna ha ett sådant aktivitetsområde här om kanske tio år, ett område som kan locka människor till Rimforsa, säger Tommy Gustafsson och avslutar:
– Vi vill inte ta på oss för mycket själva, utan vi vill hålla oss borta från tvång. För oss är det intresse och energi som måste få styra. Den här satsningen måste ske i samverkan, att kommunen är med och tycker att det är en bra grej. Om vi kan samverka med andra föreningar också är det såklart välkommet.