Saknade ett antikvariat i Kinda - startade ett eget

Emma Lundberg saknade ett antikvariat eller en bokhandel i Kinda. Istället för att vara bitter över det så öppnade hon ett eget.

Några av Emma Lundbergs favoritböcker finns i antikvariatet. 2666 av Roberto Bolaño och Neapelkvartetten av Elena Ferrante. 

Några av Emma Lundbergs favoritböcker finns i antikvariatet. 2666 av Roberto Bolaño och Neapelkvartetten av Elena Ferrante. 

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-07-17 06:00

En bokhandel i Kinda har inte funnits på flera år men nu finns det ett antikvariat i en del av Noras Café utanför Rimforsa.

– Det är ett litet men välsorterat antikvariat. Jag kallar det för Lundbergs antikvariat. Det här är som en mötesplats för byn. Trots coronaviruset så kan man vara många här, säger Emma Lundberg som också jobbar som grönsaksodlare.

Emma Lundberg tar in böcker och har en av varje. Det är inte säkert att just en speciell bok finns men det finns något för alla. Böcker från nobelpristagare, Kalle ankapocket och böcker av Albert Engström.

– Det är svårt att veta vad som kommer att säljas. Försvinner någon bok snabbt kan jag köpa in den igen. Jag har bara en bok av varje så det är ingen idé att vänta med att köpa.

Det är många personer från byn Valla som kommer till antikvariatet men det är också återkommande turister och Linköpingsbor. 

Hur går det ekonomiskt att ha ett antikvariat?

– Det har bara varit öppet i två veckor men jag har redan sålt för det jag har köpt in. Det var mitt mål. Jag har tagit böcker jag har hemma och hittat på loppis.

I sommar kommer Emma Lundberg ha sommarläsning i Valla. Det är redan 25 stycken som har anmält sig.

– Jag har tänkt att ha lite läsningar. Det är inte för att kränga böcker utan det är kul när något händer. 

Hur ser framtiden för antikvariatet ut?

– Den får fortsätta i den form den kan. Det vore roligt om man hade en bod eller ett litet hus som var öppet en gång i veckan.

Emma Lundberg beskriver rummet som hon har antikvariatet i som en basar.  
"Det är lite olika personer som säljer olika saker. Jag har alltid drömt om ett antikvariat."
Emma Lundberg beskriver rummet som hon har antikvariatet i som en basar.  "Det är lite olika personer som säljer olika saker. Jag har alltid drömt om ett antikvariat."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!