Skolfrågan på Hackel – MP vill utreda fler alternativ

Miljöpartiet (MP) anser att lokaliseringen av en ny skola i Rimforsa inte har utretts tillräckligt. "Det gick hastigt till och underlagen är undermåliga", hävdar partiets Claes Brandén

Miljöpartiet i Kinda vill se att placeringen av en ny skola i Rimforsa utreds ytterligare. "Underlagen är undermåliga", hävdar partiets förstanamn Claes Brandén.

Miljöpartiet i Kinda vill se att placeringen av en ny skola i Rimforsa utreds ytterligare. "Underlagen är undermåliga", hävdar partiets förstanamn Claes Brandén.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-05-25 10:00

Det är i en ny motion till Kindas kommunfullmäktige som MP redogör för sina tankegångar. Trots att kommun i slutet av 2019 köpte loss mark intill Hackelområdet, just för den framtida skolans ändamål, vill partiet att frågan utreds ytterligare. Deras förslag är att en extern utredning genomförs där tre olika placeringsalternativ jämförs utifrån en rad frågeställningar, bland annat ekonomiska beräkningar, säkra trafiklösningar och närmiljöns betydelse för pedagogiken. De lokaliseringsalternativ som partiet föreslår i motionen är dessa:

  I anslutning till den nya skolan och på en del av fotbollsplanen Åsundavallen

  Kommunstyrelsens förslag vid Hackelområdet

  I sin helhet på Åsundavallen för att sedan använda den nuvarande skolans mark till bostäder

undefined
"I och med att skolan beräknas bli så dyr är det viktigt att ta fram de här olika förslagen gentemot varandra", konstaterar Claes Brandén som skrivit motionen.

– Vi är oroliga för att det går för fort. I och med att skolan beräknas bli så dyr (cirka 180 miljoner kronor) är det viktigt att ta fram de här olika förslagen gentemot varandra och fundera över dem rejält. Grundfrågan är var vi vill ha våra barn. Om vi vill ha dem centralt eller lite utanför samhället, förklarar Brandén och fortsätter:

– Nu är det vi i MP som lämnar in motionen men jag vet att vi har stöd för den hos andra partier.

Den ursprungliga planen var att skolan skulle byggas på samma tomt som den nuvarande men efter ett omfattande detaljplanearbete drog samhällsbyggnadsförvaltningen slutsatsen att det, på grund av utrymmesbrist, varken var möjligt eller lämpligt. Ny inriktning blev istället Hackelområdet - något som Brandén beskriver som en "plötslig svängning".

– Vi anser att förslaget gick märkligt till. Alla ledamöter i bildning- eller samhällsbyggnadsnämnden visste inte ens om markförvärvet innan de fick läsa om det i tidningen, menar han.

undefined
MP förkastar inte Hackelområdet men vill utreda möjligheten att bygga en ny skola i anslutning till den nuvarande - antingen på en del av eller på hela Åsundavallen.

Kommunalrådet Conny Forsberg (S) delar inte MP:s uppfattning och poängterar att partiet har haft med representanter i kommunstyrelsen då frågan om den nya skolan diskuterats.

– Jag anser att den här frågan är ganska väl utredd och att de här frågeställningar redan finns i underlagen. Trafiklösningarna exempelvis behöver väl ses över i Rimforsa överhuvudtaget och det finns ju också med i själva planen för skolbygget. Jag tycker att man måste låta processen ha sin gång och skulle den helt plötsligt uppdaga att Hackelområdet är omöjligt så får vi hantera det då, avslutar Conny Forsberg.

Personligen anser Brandén att förslagen då skolan byggs på hela eller delar av Åsundavallen är de bästa. Bland annat med tanke på kommunikationsmöjligheterna.
Personligen anser Brandén att förslagen då skolan byggs på hela eller delar av Åsundavallen är de bästa. Bland annat med tanke på kommunikationsmöjligheterna.
Karta: Hackel, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!