Slutet nära för snåriga båtfärder

Framkomligheten på Skedevid kanal ska bli bättre. Arbetet med att återställa den igenslammade vattenleden inleds hösten 2019.

Kanalen får ett djup på 1,8 meter när rensningen är klar.

Kanalen får ett djup på 1,8 meter när rensningen är klar.

Foto: Lars-Göran Bexell

RIMFORSA2018-10-25 06:00

– Det ska bli fantastiskt att kunna öppna farleden för större båtar, säger Karin Nybrolin, vd för AB Kinda kanal.

Den populära sträckningen mellan sjöarna Ämmern och Åsunden har länge lidit av nedrasad äldre strandskoning och eroderade jordmassor som ligger på bottnen.

Vattenvägen har därför begränsat möjligheterna för båttrafiken att passera.

För att få till stånd en förbättring har kanalbolaget agerat i flera år. En första ansökan lämnades in till mark- och miljödomstolen redan 2016, men kom i retur med krav på kompletteringar.

Domstolen ville veta mer om kanalens läge i landskapet och hur bottenförhållandena såg ut.

En ny ansökan skickades in i december 2017. Den bar frukt och i våras lagligförklarade domstolen, med stöd av miljöbalken, att kanalen kan återställas i ursprungligt skick.

Tillståndet omfattar rensning av bottnen. Dessutom får kanalbolaget grönt ljus för att anlägga erosionsskydd i form av sten/träpålar på en sträcka av 450–500 meter.

– Vi är väldigt, väldigt glada att kunna gå vidare nu och just att det är i Kinda kommun med sin fantastiska natur, säger Karin Nybrolin.

Tillståndet är förbundet med ett tiotal villkor.

Bland annat får utfyllnad av vattenområdet ske marginellt utanför tidigare strandlinje, jordmassor får bara innehålla föroreningar som motsvarar nivåer för ”mindre än ringa risk” och buller under arbetstid ska begränsas.

Upprustningen kommer att föregås av sedvanlig upphandling. Målet är att kanalen kan öppnas för trafik lagom till sommaren 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om