Sedan 2021 har Sofia Ekeroth genomfört guidade skogsmeditationer. Hon är i grunden friskvårdare och har en kandidatexamen i idrottsvetenskap. Nu har hon startat upp sitt företag "Naturlig Livsglädje" i Rimforsa.
– För ungefär två år sen kände jag att jag ville ha mer. Så då började jag utbilda mig till hyposyntesterapeut, säger hon.
Som namnet antyder kan hypnos ingå i behandlingen, men man måste inte vara hypnotiserad under sessionen som går ut på att läka orsakerna till oönskade mönster, beteende och mående. Utbildningen är godkänd av Svenska Friskvårdsförbundet.
Efter den ettåriga utbildningen blev Sofia Ekeroth ännu mer nyfiken på just hypnos. Hon läste därför också en kurs i hypnoterapi.
– Hypnos är i princip ett medvetandetillstånd, ungefär som när man fastnar med blicken. Man går in i sig själv och är djupt avslappnad. Ingen kan tvinga in någon annan i hypnos, men som terapeut kan jag hjälpa människor att nå det tillståndet, säger hon.
Syftet med sessionen är att bryta ner de mentala "murar" man kan ha byggt mellan sina känslor och sina tankar.
– Det är där man sedan har möjlighet att förändra någonting, till exempel ett mönster av sockerberoende. Det handlar inte om att man ska förändra sig som person, utan snarare om att påminna om tilliten till den vi är. Hypnos är ett redskap, säger Sofia Ekeroth och tillägger att hypnos som den ofta gestaltas på till exempel TV är en "show", menad för att underhålla.
Mycket av jobbet ligger hos klienten själv, men terapeuten är med som en guide under processen.
– Det är ingen "quick fix", det är inte som att ta ett piller. När vi försöker döva olika tillstånd av smärta – också sådant som sorg och vrede – så når vi inte problemets rot, säger hon.
Hon liknar det vid ett träd med en dålig gren. Man kan staga upp grenen, men för att trädet ska stå stadigt behöver det starka rötter.
– I grund och botten är vi känslovarelser, men det blir allt vanligare att vi packar in våra känslor och bara visar dem som på något sätt är "godkända". Till slut sitter det som en knuta. Jag sa ju att hypnos inte är en "quick fix", men eftersom hypnos går direkt till det undermedvetna går det oftast snabbare än med klassiska samtal. I samtal kan vi ibland stå i vägen för oss själva, då vi ofta är kvar i våra tankar, säger hon.
Hur går det till rent konkret?
– Man slår sig ner och försöker först landa i sin kropp. Efter ett kortare samtal om vad det är vi ska jobba med så guidar jag patienten genom en avslappning. När klienten är avslappnad så fortsätter vi samtalet, ser vad som kommer fram och försöker läka det. Ibland behövs det fler gånger, ibland inte.
Har du själv blivit hypnotiserad?
– Ja, många gånger!
Var du nervös första gången?
– Jag hade svårt att helt släppa kontrollen och fokus på tankarna. När jag till slut kunde släppa min egen inre kritiker var det en häftig upplevelse.
Vad är det för skillnad på sömn och hypnos?
– Hypnos är ett vaket tillstånd, man är medveten medan fokus ligger helt på den inre världen. Man kan snabbt skifta fokus till omvärlden vid behov. Vid sömn behöver man först vakna för att bli medveten.
Är det flummigt med hypnos?
– Det handlar om att släppa fokus på tankarna och förflytta det någon annanstans. Och att acceptera att känslor inte är farliga. Samhället just nu är uppbyggt mycket på att inte känna och istället värdera det yttre, så kanske behöver vi lite mer "flum" för att må bra och inte bara fylla tomrummet med materiella saker.