Starka protester mot byggplaner

Fullt hus och många frågor. Intresset var stort när Kinda kommun bjöd in till samråd kring den framtida utvecklingen av Rimforsa tätort.

Koncentrerade blickar och hjärnor när förslaget till fördjupad översiktsplan redovisas.

Koncentrerade blickar och hjärnor när förslaget till fördjupad översiktsplan redovisas.

Foto: Torbjörn Lindqvist

RIMFORSA2018-11-22 20:00

Arbetet med ny fördjupad översiktsplan (föp) för Rimforsa har pågått i ett drygt år. Tanken är att planen ska klubbas av kommunfullmäktige våren 2019.

Men innan dess har allmänheten möjlighet att komma med synpunkter. Och åsikterna duggade tätt när ett drygt hundratal personer bänkade sig i Rimforsa församlingsgård på onsdagskvällen.

Målet med planen är att Rimforsa ska öka sin befolkning till 3 000 invånare år 2030. Då krävs nya bostäder, ett större utbud av service, bättre kommunikationer och utveckling av näringslivet.

Möjligheterna att lyckas är goda, enligt Kindas politiker och medarbetare som ser Rimforsas närhet till vatten som ett värdefullt trumfkort.

Men JoAnna Fransson, planarkitekt i kommunen, lyfte också ett försiktighetens finger.

– Det är många frågor som ska flätas samman som inte är helt enkla.

Tre definitiva stötestenar är dels ett bostadsområde vid Hallstad, dels sjönära hyresrätter vid den före detta campingen, dels förtätning av centrala delen kring torget.

De starkaste protesterna höjdes mot byggplanerna i kulturmiljön och jordbrukslandskapet nära Hallstad säteri. Här har en enig kommunstyrelse ställt sig positiv till att inleda ett planläggningsarbete för 30–50 bostäder på den privatägda marken.

På tok för många på en för liten yta, ansåg boende i området som krävde att få till stånd ett möte med den politiska ledningen och att bostadsområdet skulle strykas ur planen.

En källa till strid är också strandremsan mellan Björksund och Åsundabadet vid Åsunden.

– Jag ser till min fasa att ni tänker bygga ända ner till strandkanten vid före detta campingen, sa Peter Fall som utsåg området till Rimforsas pärla.

Björn Hoflund (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, förklarade sin syn.

– Det är inte ända ner till strandkanten utan snarare ett mindre område i sluttningen (nedanför Åsundavägen). Det är ett attraktivt läge för Rimforsas utveckling och vi måste våga lyfta fram det som är riktigt attraktivt. Här sticker vi ut hakan, det är vi medvetna om. Det handlar om flerbostadshus och politiskt är vi överens.

Per-Anders Bönner ifrågasatte byggidéerna och utvecklingstankarna överlag.

– Var rädda om samhället. Annars kan priset bli för högt för att nå målet på tre tusen invånare.

Synpunkter på översiktsplanen kan lämnas skriftligt till Kinda kommun senast den 2 januari 2019.

torbjorn.lindqvist@ostgotamedia.se

Ewa Jannesson och Bo Jannesson var två av ett drygt hundratal deltagare vid samrådet i Rimforsa församlingsgård.
Ewa Jannesson och Bo Jannesson var två av ett drygt hundratal deltagare vid samrådet i Rimforsa församlingsgård.
Vision för framtiden

Översiktsplanen avser Rimforsa tätort med omnejd.

Planen redovisar hur den befintliga strukturen i samhället kan förstärkas och hur obebyggda markområden kan utvecklas i nära anslutning till orten.

Förutom områden av intresse för förtätning i samhället, redovisas större utvecklingsområden för ny bebyggelse för både bostäder och verksamheter.

Områdena kan byggas ut oberoende av varandra och är placerade på gång- och cykelavstånd från Rimforsa tätort, där det finns goda kommunikationer med både buss och tåg till bland annat Linköping och Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!