Stort steg för Trollegater

Ett år tog det, från idé till verklighet, från skiss till färdig anläggning. Nu står den nya naturhinderbanan redo för besökarna vid Trollegater och det populära utflyktsmålet har blivit ännu mer attraktivt. "Jag hoppas den kommer att skänka mycket glädje", säger projektledaren Jannike Johansson.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2018-06-28 14:07

Under förra årets sommarvikariat som turistinformatör på turistbyrån i Kinda fick hon ett ansvarsfullt uppdrag. Med ett möjligt bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland började Jannike Johansson att skissa på en idé, något som skulle komplettera grottorna i Trollegater och utveckla turistmålet vidare. Det hela resulterade i en naturhinderbana, och nu, närmare ett år senare och efter många dagars hårt arbete, är den nya attraktionen äntligen invigd.

– Jag har tidigare jobbat som guide här vid Trollegater i två år och har väl tyckt att det behövts något mer. Människor kommer liksom ända från Stockholm för att besöka de här grottorna och då vore det ju roligt att ge dem något mervärde på platsen, så att man kan stanna här en dag, ta med husbilen och kanske sova över, berättar idéskaparen Jannike Johansson och fortsätter:

– Varför det blev just en naturhinderbana är nog för att jag tycker det är så roligt att springa, hoppa, klättra och leka. Jag hoppas verkligen att banan kommer att skänka mycket glädje till besökarna.

Totalsumman för satsningen är 70 000 kronor, ett belopp som Kinda kommun och Länsstyrelsen i Östergötland delar på mitten. Naturreservatsförvaltaren Magnus Melander är glad över tillskottet i Trollegater och är tacksam över det engagemang och den tid som lagts ner för att förverkliga projektet.

– Vi har genomfört flera besöksundersökningar här i Trollegater och då har önskemål om precis sådana här anordningar kommit fram, men sedan måste ju tiden finnas för att kunna göra det också. Därför blev vi väldigt glada när Jannike ringde och sa att hon ville göra en sån här sak, för det är verkligen en fördel för turistmålet, förklarar han.

Även turistchefen Ann-Louise Södersten är nöjd över projektet:

– Jannike har gjort ett jättejobb och vi kände att det var dags att göra något här vid Trollegater. Det är ju ändå Kindas mest besökta familjeutflyktsmål.

Under onsdagen invigdes naturhinderbanan och först ut att prova den var syskonen Tilia och Linnea Melander tätt följda av kommunchef Rosie-Marie Fors.

Under invigningen bjöds det på blåbärsbaserad trollbrygd.
Under invigningen bjöds det på blåbärsbaserad trollbrygd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om