Hans företag gjorde succé – direkt vid uppstarten

Det har inte gått ens ett år sedan Tom Axelsson drog igång sitt trädvårdsföretag – ändå har han haft så mycket att göra att han fått tacka nej till uppdrag.

"Träd betyder mycket för mig. Det är häftigt hur de kan stå stadiga under de vildaste av stormar. Att vara uppe i en trädkrona är dessutom som en omfamning", säger Tom.

"Träd betyder mycket för mig. Det är häftigt hur de kan stå stadiga under de vildaste av stormar. Att vara uppe i en trädkrona är dessutom som en omfamning", säger Tom.

Foto: Agnes Ganestål

Rimforsa2022-01-12 17:00

– Det bara exploderade. Min uppfattning gällande att starta eget, innan jag själv gjorde det, var att man brukar smyga igång. Det hann jag inte, jag blev uppbokad innan dess, skrattar Tom Axelsson, som driver TA Trädtjänst AB.

Det är en solig tisdagsförmiddag och han befinner sig i Motala. Sitt företags bas har han dock i Rimforsa, där han även bor.

– Det är ett privilegium att få åka runt och se alla platser, konstaterar han.

undefined
Att komma upp på hög höjd är som en drog, beskriver Tom. "Varje topp är underbar", säger han.

Inom trädvårdsbranschen hade Tom arbetat i två år när han, under våren 2021, beslutade sig för att starta eget. Det stormtrivs han med. Innan dess var han snickare, ett yrke som han inte saknar.

– Det spelar ingen roll vad någon än skulle erbjuda mig för jobb nu, jag skulle aldrig byta bort det här. Ibland räcker det med en ledig helg för att jag ska längta tillbaka till något påbörjat, roligt jobbprojekt. Jag hoppas att den känslan alltid kommer att hänga i.

Hur har de här första månaderna funkat ekonomiskt?

– Jättebra faktiskt. Nu har jag ju inte gjort mitt första bokslut än och jag kan erkänna att jag är nervös över det, men mina revisorer säger att allt ser jättebra ut. Sedan är inte lönen det viktigaste för mig. Det som driver mig är passionen för det jag gör.

undefined
Trädvårdsbranschen upptäckte Tom av en slump för några år sedan, när han hjälpte sin pappa att såga bort grenar från ett träd. Det berättade Tom när Corren träffade honom i maj 2021.

Tom tillägger:

– Men att ha betalt för något som jag älskar är en riktigt häftig känsla. Varje dag är jag supertaggad på att åka till jobbet.

Tjänar du bättre nu än vad du gjorde som snickare?

– Ja.

Och hur mycket jobbar du?

– Egentligen jobbar jag inte mycket mer nu än vad jag gjorde innan jag startade eget. Jag håller mig till åtta timmar om dagen plus lite pappersarbete. I snitt blir det nog 50 timmar i veckan. Det är ändå tacksamt. Jag tror att många egenföretagare har fler timmar än så.

undefined
Tom älskar sitt jobb. Det märks. Leendet på hans läppar tycks aldrig falna. Ibland kan det räcka med två dagars ledighet för att han ska längta tillbaka till jobbet, erkänner han.

Tom är ensam i sitt företag, men sedan i somras samarbetar han med två andra trädvårdsföretag, Trees and love och Björklunds bygg och trädgård.

– Jag tror inte på att företag ska behöva vara konkurrenter med varandra. Vi alla behöver hjälp ibland och det blir bara dumt om man ska man slå sig på bröstet och påstå något annat. Det är bättre att nyttja de resurser som finns och hjälpa varandra.

Sist vi träffades, i maj 2021, sa du att du vill hålla ditt företag småskaligt och inte anställa någon. Stämmer det fortfarande?

– Ja, jag vill vara superduktig på det jag gör och samtidigt känna mig bekväm i den storlek på företag som jag driver. Sedan kanske det blir två-tre anställda i framtiden, absolut, men då är det viktigt att vi är ett härligt gäng – precis som vi är i dag, fast vi inte jobbar i samma företag.

undefined
Andreas Jonsson, Tom Axelsson och David Björklund samarbetar nästan dagligen, trots att de tillhör tre olika företag. "Jag tror inte på att företag ska behöva vara konkurrenter med varandra", säger Tom.

Utöver samarbetet med Andreas Jonsson på Trees & Love och David Björklund på Björklunds Bygg & Trädgård så samarbetar Tom även med andra aktörer inom branschen. Det funkar bra, tycker han.

– Alla företag bör vara som en enda stor familj. Sedan får man ju inte klättra själv heller, så jag och Andreas jobbar faktiskt med varandra varje dag. David är med 90 procent av gångerna, men han kör också en speciell maskin som fräser stubbar så han åker och gör lite sådana jobb också. Annars jobbar vi alltid ihop.

Vad har du för framtida mål med ditt företag?

– Jag vill bli bäst, så är det. Jag kan inte göra något halvdant, skrattar Tom, fortsätter:

– Går jag in för något, då räcker det inte att köra 100 procent utan då går jag in 200 procent för det. Jag skulle gärna ha 48 timmar på ett dygn för att hinna med allt som jag vill göra.

undefined
Tom vill bli bäst på trädvård. Han beskriver sig själv som målmedveten och berättar att han aldrig går in halvhjärtat i några projekt.
I Motala håller Tom just nu på att hamla flera lindar i en ensidig allé.
I Motala håller Tom just nu på att hamla flera lindar i en ensidig allé.
Tre snabba frågor

Roligaste jobbet sedan företagsstarten? 

Att bygga fiskgjusebon utanför Åtvidaberg, med Andreas. Det var en ära att få hjälpa fåglarna. Jag hoppas innerligt att jag får göra något liknande igen.

Och det tråkigaste?

Om jag måste välja bort ett jobb för att jag har för mycket, då blir det tyvärr fruktträdsbeskärningar. Det är enformigt.

Det bästa med trädvårdsbranschen?

Att få vara ute året om och att alla situationer är unika. Och att klättra, så klart. Att komma upp på hög höjd är som en drog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!