Tomteinvasion på Görans tomt: "En del blir bra"

Tomtar, skyltar och en välkrattad grusgång får KP att stanna till vid Gårdeby utanför Rimforsa. Vem är det som bor här egentligen?

Göran Eriksson hälsar betraktaren god jul och gott nytt år. 79-åringen har samlat cirka 500 figurer som pryder gården året runt och utställningen varierar med högtider och tillfällen.

Göran Eriksson hälsar betraktaren god jul och gott nytt år. 79-åringen har samlat cirka 500 figurer som pryder gården året runt och utställningen varierar med högtider och tillfällen.

Foto: Carl Holmqvist

Rimforsa2020-12-09 20:00

Det är inte ovanligt att förbipasserande stannar till och betraktar gårdens alla figurer och skyltar. I juletid så hälsar en brandgul skylt med röd text: "God jul och gott nytt år" och på en annan av rabattens skyltar står det står det "Hej tomtegubbar slå i glasen...". Med stora bokstäver står det "Göran Eriksson" och det är han som bor på Gårdeby.

– Om du pensionerar en arbetsnarkoman så blir det så här, säger Eriksson när vi träffar honom på avstånd i trädgården.

undefined
Grusgången krattas ofta och den går man inte på i onödan. Bland alla speciella konstellationer finns noggrannhet. Att gruset ska krattas med jämna mellanrum lärde sig Eriksson av sin mamma.

Efter att ha gått in på baksidan av gården så kan vi höra honom nynna för sig själv innan Eriksson ger oss en rundvandring på den minst sagt speciella gården.

Genom åren har han samlat runt 500 figurer som placerats ut i den stora trädgården.

– Jag har varit på många antikmässor och utställningar, säger han och berättar att han även samlar på gamla lantbruksmaskiner.

undefined
Där det finns tomtar gömmer sig även troll... Sagoboken ”Bland tomtar och troll” gavs ut för första gången 1907 och är fortfarande populär.

Trots att han är pensionerad byggarbetare så lever passionen kvar när han sätter ihop de unika konstellationerna. Han har ett behov av att vara kreativ menar han.

– En del blir bra och en del blir mindre bra. Så är också livet.

undefined
Söker du meningen med livet så kanske du hittar svaret på Gårdeby. "Livet är en prövotid före paradiset" står det, kanske kan de orden ta oss genom pandemin.

Att gårdens utsmyckning inte är något för alla är Eriksson medveten om och han berättar att det är betydligt mer avskalat nu än vad det har varit.

Är du Kindas största samlare?

– Nej, det vill jag inte påstå, säger han och skrattar.

undefined
På gården finns det plats för alla sorters tomtar. Kanske är det här tomten från Viktor Rydbergs klassiska dikt.

Men efter en rundtur på Gårdeby så står det i alla fall klart att han kandiderar dit. Att många stannar till och fotar gården tycker han är kul.

undefined
79-åringen Göran Eriksson bland figurer och skyltar. Kan du se vem som är vem bland figurerna?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!