Turerna kring Rimforsa skola fortsätter

Debatterna kring Rimforsa skola har varit många. Nu har den styrande koalitionen i Kinda kommun framfört ett nytt förslag, som under måndagen kom att återremitteras.

Debatterna kring Rimforsa skola har varit många. Ett nytt förslag har nu lagts fram av den styrande koalitionen, men det kom att återremitteras. (Arkivbild)

Debatterna kring Rimforsa skola har varit många. Ett nytt förslag har nu lagts fram av den styrande koalitionen, men det kom att återremitteras. (Arkivbild)

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-09-14 02:00

Den styrande koalitionen lade under måndagen fram ett förslag om en ut- och ombyggnation på befintligt skolområde. Men ärendet kom att återremitteras, till Christer Segerstéens (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, besvikelse.

– Det blev väldigt mycket diskussion från oppositionens sida. Tyvärr visade det sig att en majoritet krävde återremiss, så kommunstyrelsens beslut blev att återremittera ärendet och ta fram en hållbar, långsiktig plan för förskolor och skolor i Rimforsa, berättar han.

Förslaget gäller en tillbyggnad om två våningar på den befintliga skolbyggnaden. Ett alternativ är en tillbyggnad om en våning samt en utbyggnation av övriga byggnaden. Segerstéen står fast vid att förslaget är det bästa alternativet för Rimforsa skola.

– Ska du göra ett nybygge på annan mark är det en helt ny detaljplan som behövs och det tar ett par år att få fram. När man bygger om och bygger ut kan man göra en mindre planändring och då vinner man tid.

undefined
Christer Segerstéen (M) är besviken över beslutet att återremittera förslaget om en ut- och ombyggnation på befintligt skolområde. (Arkivbild)

Oppositionsråd Conny Forsberg (S) vill se ett mer genomarbetat förslag innan han tar ställning.

– Återremissen var nödvändig. Förslaget som lades saknade både kostnads-, risk- och sårbarhetsanalyser. Det finns bara en icke genomarbetad skiss. Vi inom Socialdemokraterna känner att vi inte kan ta ett beslut utan att ha klart för oss vilka konsekvenser det får, både ekonomiskt och på andra sätt. Det handlar om ganska mycket pengar och då måste det också bli bra för samhället.

Vidare belyser Forsberg att det är viktigt att tänka på hur skattemedlen hanteras vad gäller investeringar.

– Vi har inga problem med att lägga 200 miljoner så länge det blir en långsiktig, hållbar lösning. Då är vi nöjda.

undefined
Conny Forsberg (S) vill ha ett tydligare förslag innan han kan ta ställning till den styrande koalitionens förslag om en ut- och ombyggnation på befintligt skolområde. (Arkivbild)

Socialdemokraterna menar även att de inte är fastlåsta vid ett specifikt förslag.

– Vi har inga problem med att byta fot, men hade gärna hållit en dialog så vi hade kunnat genomföra en vettig omplanering. Förslaget om att lägga skolan på den befintliga skoltomten kom i somras och vi fick bara en kort presentation av det för några veckor sedan, säger Forsberg.

Nästa steg i processen ligger på Segerstéens bord.

– Jag kommer väcka frågan på nytt redan på nästa beredning den 20 september och ha material framme när det gäller den långsiktiga, hållbara planen för förskolor och skolor. Sedan kommer ärendet tillbaka till kommunstyrelsen så får vi se vad som händer då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!