Under läckan var katten på plats vid brandpostkranen

På onsdagsmorgonen meddelade Kinda Kommun att det uppstått en större vattenläcka i Rimforsa som påverkade flera hushåll.

Katten besökte brandpostkranen där de drabbade hushållen kunde hämta vatten.

Katten besökte brandpostkranen där de drabbade hushållen kunde hämta vatten.

Foto: Carl Holmqvist

Rimforsa2021-02-11 12:28

Ledningen låg i anslutning till huvudledningen vid Dalvägen i Rimforsa och efter att ledningen stängdes blev flera hushåll utan vatten (Dalvägen, Kullavägen, Kalmarvägen, Kindlyckevägen och Enovägen).

Vid lunchtid meddelade kommunen att det gick att hämta vatten ur en uppsatt brandpostkran vid Järnvägsgatan 2. När vi var där väntade en nyfiken katt vid det rinnande vattnet. 

Vid 15.30-tiden pratade vi med kommunens VA-chef Håkan Eng som berättade att de identifierat läckan. Det var en ledning i anslutning till huvudledningen som brustit. 

– Troligtvis är det tjälen som kryper ner i marken och då blir det spänningar marklagerna. Då kan det brista, sa Håkan Eng.

Under onsdagskvällen lagades läckan och vattnet kunde sättas på igen.

Kommunen skrev på sin Facebook-sida efter att läckan åtgärdats: Om det skulle förekomma grumligt eller missfärgat vatten, spola tills vattnet är klart igen. Undvik att tvätta ljusa och/eller känsliga kläder innan vattnet blivit klart. 

Det kan även gälla hushåll som inte drabbades av läckan direkt enligt kommunen.

Under dagarna kommer även mindre akuta läckor i Horn och Björkfors att åtgärdas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!