Unga Raz & Co redo för miniturné

Kinda kulturskola skjuter ständigt nya skott. En av knopparna på musikträdet är gruppen Raz & Co som gör en miniturné den närmaste veckan.

Raz & Co samlas strax före sin första offentliga spelning. Saga Borg, Klara Borg, Rasmus Gredeskog, Arvid Engå och Edvard Bönner.

Raz & Co samlas strax före sin första offentliga spelning. Saga Borg, Klara Borg, Rasmus Gredeskog, Arvid Engå och Edvard Bönner.

Foto: Torbjörn Lindqvist

RIMFORSA2018-11-23 14:00

Premiären hölls i Rimforsa församlingsgård på torsdagen och följs upp med en födelsedagsspelning i helgen. Därefter väntar det riktiga elddopet i samband med julskyltningen i Kisa den första advent.

I bandet ingår Saga Borg, tvärflöjt, Klara Borg, tvärflöjt, Rasmus Gredeskog, trummor, Arvid Engå, saxofon, och Edvard Bönner, trumpet. Bandet drillas av musiklärarna Jenny Engå och Mattias Engå, som även finns med i bakgrunden när låtarna framförs.

– Vi har börjat satsa på mindre ensembler, bland annat för kör, bleckblås, saxofon och slagverk. Det har fallit väl ut och är mer hanterbart än en stor orkester, säger Mattias Engå.

Låtvalet spänner över de flesta genrer. Från klassiska stycken och visor till pop och rock.

– Vi månar om att hitta en bredd och jobbar även för att hitta moderna klanger.

För medlemmarna i Raz & Co är själva framförandet det primära. Men de får även lära sig att presentera melodierna, sig själva och att buga, bocka och tacka för uppskattning från publiken.

Vid sidan av underhåll och påfyllnad av musikaliska kunskaper får de även annat värdefullt med sig i livets ryggsäck.

– Det blir en bra gemenskap och de får större självförtroende, säger Mattias Engå.

– Och när de framför det som de har tränat på kan det förhoppningsvis bli succé och det är en tillfredsställande känsla som stärker.

Kinda kulturskola undervisar nära 600 elever i Kisa, Horn och Rimforsa i musik, teater och dans varje vecka.

Kort om kulturskolan

Kinda kommuns kulturskola startade höstterminen 2015 som en utveckling av den tidigare musikskolan.

Här får barn och ungdomar möjlighet att utveckla sig inom musik, dans och teater.

Skolan är öppen för barn och ungdomar mellan 5 och 19 år.

Kulturskolan ger ett 50-tal små och stora uppträdanden varje läsår.

I uppdragen ingår även samarbete med grundskolan. Dels musiklek i förskolan, dels klassorkestrar för alla elever i årskurs 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!