Vattenverket är färdigbyggt – men driftstarten dröjer

Det nya vattenverket i Rimforsa är slutbesiktat och klart – men än dröjer driftstarten. "Vi räknar med att komma igång under våren", berättar kommunens VA-chef Håkan Eng.

Vattenverket i Rimforsa byggdes i början av 1970-talet. Nu är den stora tillbyggnationen klar, i alla fall för byggentreprenören.

Vattenverket i Rimforsa byggdes i början av 1970-talet. Nu är den stora tillbyggnationen klar, i alla fall för byggentreprenören.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Rimforsa2021-02-16 09:00

Ända sedan i mitten av juni, då sommarhettan slog till på allvar, har det rått bevattningsförbud på den växande orten i norra Kinda. Förutom att vattenverkets produktionskapacitet, i förhållande till befolkningen, har varit för låg i flera år har den pågående tillbyggnationen krävt regelbundna driftstopp. Nu, sedan januari månad, är byggentreprenaden helt klar – men trots allt har bevattningsförbudet inte hävts. Den nya delen av vattenverket har nämligen inte tagits i drift ännu.

– De så kallade långsamfiltren och dess sand, där vattnet slutligen filtreras innan det transporteras ut till abonnenterna, behöver en viss mognadstid. Vi är medvetna om att den processen, innan vi har ett godkänt värde och en godkänd bakteriekultur, kan ta allt från tre till sex månader, förklarar projektledaren Ida Härnström. 

undefined
I november 2019 tog samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) det första spadtaget i projektet som ska säkra Rimforsas vattentillgång.

VA-chefen Håkan Eng fortsätter:

– De biologiska processerna går lite trögare nu när vattnet är kallt, men vi hoppas på att komma igång och kunna häva bevattningsförbudet till den kommande sommaren.

Kommunen har budgeterat 25 miljoner kronor för det nya vattenverket och enligt projektledare Härnström har kostnaderna inte överstigit den summan. När vattenverket tas i drift fördubblas produktionskapaciteten.

– Det ska räcka till ett antal år framöver om Rimforsa inte växer explosionsartat. Vi har också förberett plats för fler filter och en ytterligare utökning av produktionen i framtiden, avslutar Håkan Eng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!