Vattenverket behöver mer pengar

Pengarna i investeringsramen räcker inte till. Därför äskar samhällsbyggnadsnämnden 11 000 000 kronor för utbyggnaden av vattenverket i Rimforsa.

Kapacitetsutbyggnaden för vattenverket i Rimforsa har dragit ut på tiden. Den ursprungliga investeringsramen räcker inte till, vilket gör att samhällsbyggnadsnämnden måste äska mer medel från kommunfullmäktige.

Kapacitetsutbyggnaden för vattenverket i Rimforsa har dragit ut på tiden. Den ursprungliga investeringsramen räcker inte till, vilket gör att samhällsbyggnadsnämnden måste äska mer medel från kommunfullmäktige.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Rimforsa2019-10-01 17:19

– Upphandlingar har blivit överprövade och fällda i rätten så processen har varit onödigt komplicerad. Det gäller att vi inom organisationen drar lärdom av det här, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S). 

Det var redan för fem år sedan som en förstudie togs fram angående en kapacitetsutbyggnad av vattenverket i Rimforsa. Då uppskattades kostnaderna till 14 000 000 kronor. Nu har kostnadsläget förändrats och totalsumman förväntas hamna på 25 000 000 kronor. Därför tvingas samhällsbyggnadsnämnden nu äska ytterligare medel av kommunfullmäktige. 

– När vi tar fram en kostnadsram i framtiden behöver vi under resans gång göra uppdatering efter gällande läge. Processen kan alltid dra ut på tiden, konstaterar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M). 

Som vi tidigare rapporterat har vändorna i upphandlingsförfarandet varit många, med tilldelningsbeslut som fällts av förvaltningsrätten. Därför kommer kommunstyrelsen att se över organisationen.

– Vi jobbar redan för att det inte ska hända igen. Vi ska föra en dialog kring hur vi ser att upphandlingsprocessen ska organiseras. Vi kan ha önskemål, men sedan är det ändå verkställigheten som tar hand om det, förklarar Forsberg.

Hur hanteras de ökade kostnaderna?

– Vid just en sån här investering är det taxekollektivet som bär kostnaderna och där har man ackumulerat pengar under en lång tid där taxorna sakta höjts, så det finns pengar fonderade för det här. 

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!