"Vi hade samma idéer för tio Är sedan"

Om ett Är Àr , bortsett frÄn en friidrottsanlÀggning, Àr Hackel-omrÄdet i Rimforsa ett stort aktivitetscenter för inom- och utomhusidrott. Och med det Àr 15 Ärs hattande fram och tillbaka frÄn kommunens politiker och tjÀnstemÀn över.

Johan Igheimer och Thomas Fransson sitter pÄ lÀktaren som nu byggs med ideella krafter av Rimforsa IF:s medlemmar

Johan Igheimer och Thomas Fransson sitter pÄ lÀktaren som nu byggs med ideella krafter av Rimforsa IF:s medlemmar

Foto: Lars-Göran Bexell

Rimforsa2018-07-19 16:26

– Ja, det kĂ€nns riktigt bra att vi nu har nĂ„tt vĂ€gs Ă€nde och fĂ„tt till ett omrĂ„de för aktiviteter för bĂ„de unga och gamla, sĂ€ger Tomas Fransson som tillsammans med Johan Igheimer har kĂ€mpat i mĂ„nga Ă„r för att fĂ„ till det som snart stĂ„r fĂ€rdigt pĂ„ Hackel.

– Diskussionerna om Hackel började redan 2005 nĂ€r jag var ordförande i Rimforsa IF. vad ska vi göra med omrĂ„det var frĂ„gan, sĂ€ger Johan Igheimer.

Thomas Fransson fyller i:

– Jag satt ocksĂ„ i RIF:s styrelse. En frĂ„ga som dök upp var att Åsundavallen var tvungen att drĂ€neras för en kostnad av en miljon kronor. Min frĂ„ga blev dĂ„ Ă€r det inte bĂ€ttre att satsa den miljonen pĂ„ Hackel. Det var sĂ„ det hela började.

Sagt och gjort flera utredningar har genom Ärets startats och avslutats. I april 2008 fick Johan Igheimer och Thomas Fransson uppdraget av Kinda kommun att sammanstÀlla en förberedande affÀrsplan för Hackel-omrÄdet.

– Vi utgick ifrĂ„n att sĂ€tta in Hackel-omrĂ„det i ett större sammanhang genom att omrĂ„det ska vara en plats för inte bara Rimforsabor, utan för hela Kinda och kanske i första hand för att fĂ„ folk att flytta hit, sĂ€ger Tomas Fransson och fortsĂ€tter:

– Vi började med att ta reda pĂ„ vad varje nyinflyttad person skulle ge i nettointĂ€kt.

Det tog dÄvarande ekonomichef Tauni Fagerlund reda pÄ och summan var 43 000 kronor per inflyttad person.

– Skulle vi med Hackel-omrĂ„det öka attraktionskraften att fĂ„ in, lĂ„t oss sĂ€ga tio personer per skulle det ge nĂ€ra en halv miljon kronor och pĂ„ de hĂ€r tio Ă„ren som har gĂ„tt, fem miljoner kronor, sĂ€ger Thomas Fransson.

Johan och Thomas ville ytterligare hjÀlp av Fagerlund att ta fram olika ekonomiska siffror om kommunen, men dÄ blev det stopp.

– Ja, dĂ„ varande kommunalrĂ„d och kommunchef satte stopp, sĂ€ger Thomas Fransson.

De fortsatte dock sitt uppdrag med affÀrsplanen och i oktober 2018 log den pÄ politikernas bord.

– TyvĂ€rr, sĂ„ blev det ingen frukt av planen. Den gömdes helt enkelt undan och glömdes bort, sĂ€ger Thomas Fransson.

Tittar man pÄ planen som blev fÀrdig för snart tio Är sedan Àr det mycket som Àr likt det omrÄde som nu vÀxer fram.

– Faktum Ă€r ju att vi hade samma idĂ©er i vĂ„r affĂ€rsplan för tio Ă„r sedan som det kommer att se ut framöver, sĂ€ger Johan Igheimer.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om