Hon blev biten av vild orm – på nyårsnatten

Efter en stund i jacuzzin kände sig Clara nöjd. Hon tog handduk och tofflor och gick in för att värma sig. Men på grusvägen upp mot huset var hon med om ett möte hon sent ska glömma.

"Hon trodde typ att jag var utomlands, för hon kunde inte tro att jag hade blivit biten av en orm. 'Näe, jag är ute på landet'." Sjuksköterskan på 1177 fick ett udda samtal från Clara på nyårsnatten.

"Hon trodde typ att jag var utomlands, för hon kunde inte tro att jag hade blivit biten av en orm. 'Näe, jag är ute på landet'." Sjuksköterskan på 1177 fick ett udda samtal från Clara på nyårsnatten.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2023-01-08 05:00

Det var varmt den dagen i Rimforsa. Clara Perez minns att det inte behövdes mössa, trots att det var mitt i vintern. SMHI:s mätstation i grannorten Horn, vida känt för att vara ett köldhål, visar på temperaturer över 8 grader vid lunchtid nyårsafton 2022.

undefined
Clara Perez blev biten, sannolikt av en huggorm, tidig morgonen den 1 januari. Hon bor i Linköping, men firade nyår i Rimforsa.

Clara var med några vänner i en av vännernas hus, en bit utanför samhället. De åt, skålade, och hade trevligt. Någon lätt cider blev det, erkänner hon, men säger att hon inte var märkbart påverkad. Efter tolvslaget tog firandet en oväntad vändning.

– Vi hade precis badat jacuzzi, och det var en bit upp till stugan. 

Huset ligger omgivet av skog och i trädgården finns en del buskar.

– Man var tvungen att gå upp en hel grusväg för att komma upp till stugan. Och då hade ju jag bara tofflor på mig, och en handduk.

undefined
"Jag var ju ganska lugn", säger Clara Perez. "Så det var egentligen mina kompisar som tvingade mig att ringa. Vilket var bra egentligen, för då fick jag det konstaterat, och lite tips på ifall det skulle hända nånting", säger hon om ormbettet hon fick på nyårsnatten.

Exakt vad det var som låg där i mörkret på grusgången kunde hon inte se. En pinne, antog hon. När hon satte ner foten vid föremålet kändes det som om hon skrapade upp något på foten. Först inne i stugan såg hon vad som hänt med tån.

– Då såg jag att det var bett av en orm.

Två röda prickar med några millimeters mellanrum syns när hon visar bilden på tån från kvällen. Gänget ringde 1177. Efter en timmes kö kom de äntligen fram till en sjuksköterska, som också fick se bilden.

– Hon konstaterade att det var en orm, det var ju ganska tydligt.

Sjuksköterskan kopplade vidare till en expert på gifter. Eftersom Clara inte kände några ihållande symptom efter bettet så behövde hon inte oroa sig, enligt honom. Ett råd hon enkelt kunde lyda.

– Jag stod ju och skrattade hela natten.

undefined
"Jag stod ju och skrattade hela natten", säger Clara och tillägger: "Sen kunde ju alla skratta åt det. De andra skrattade lite mer nervöst".

Kalle Melkersson, ansvarig för reptilavdelningen i Tropicarium på Kolmårdens djurpark, menar att det sannolikt var en huggorm, även om hela händelsen i sig är otrolig.

– Med den temperaturen (runt 8 grader) kan de ha lite rörlighet i kroppen, så det är teoretiskt möjligt, men jag har aldrig hört talas om något liknande.

Hans tes är att en nerkyld orm sprutar ut mindre gift, vilket i så fall kan ha bidragit till att Claras symptom var så milda.

undefined
"En sen vinterdag med sol, och då temperaturen går upp lite grann, så kan de lägga sig precis i anslutning till sin håla som de går i vinterdvala i, men så brukar de krypa in när det börjar bli svalt igen", säger reptilexperten Kalle Melkersson om ormars vintervanor.

Nyårsfirarna gav sig aldrig ut efteråt i jakt på ormen – de skulle ändå inte kunna se den i mörkret, säger Clara. Hon tror inte att händelsen skulle ändra hennes syn på ormar, som hon tycker är ganska söta. Men några spår satte ändå det inträffade.

– Jag drömde två gånger att hela min fot hade svullnat upp. Det var faktiskt sjukt!

Hon gick på grusgången mellan jacuzzin och stugan, i tofflor och handduk. Då högg ormen till. Själv var hon lugn som en filbunke, men vännerna övertalade henne att ringa 1177.
Hon gick på grusgången mellan jacuzzin och stugan, i tofflor och handduk. Då högg ormen till. Själv var hon lugn som en filbunke, men vännerna övertalade henne att ringa 1177.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!