Vill sälja central mark till kommunen: "Är lämpligt"

Ett historiskt markområde mitt i Rimforsa omringat av Högabackens gravfält. Det har tre fastighetsägare erbjudit Kinda kommun att köpa - förslagsvis för bebyggelse.

Här, på båda sidor av Kalmarvägen i Rimforsa, vill tre fastighetsägare sälja ett markområde till kommunen.

Här, på båda sidor av Kalmarvägen i Rimforsa, vill tre fastighetsägare sälja ett markområde till kommunen.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-08-13 16:00

– Det är tre jordbruksfastigheter som Rimforsa samhälle är byggt på och den här marken var ett gemensamt grustag - det kan säkert sträcka sig ända tillbaka till 1800-talet. Delar av området är troligtvis omöjligt att bebygga på grund av fornlämningar men vår uppfattning är att det finns delar som inte har något arkeologiskt värde, förklarar Lars Järnland som äger fastigheten tillsammans med Anders Ljung och Karin Mannersson.

undefined
Markområdet är en gammal samfällighet. "Kan säkert sträcka sig ända tillbaka till 1800-talet", säger en av ägarna Lars Järnland.

Den 4 500 kvadratmeter stora samfälligheten ligger till stora delar på öster sida av Kalmarvägen och, för att ringa in den ytterligare, även norr om Sjöbacken, söder om Åsundavägen och sydväst om Högabacksvägen. På fastigheten ligger i dagsläget två garage varav ett av dem används. Förr var även det gamla vattentornet beläget här.

– På 80-talet sålde vi av markbitar som låg mellan tomter i Rimforsa, en meter bred remsa runt Ica-butiken till exempel. Jag var nog inte riktigt klar över att vi hade kvar den här samfälligheten fortfarande, det fick jag reda på för bara några år sedan, och nu är vår fråga om kommunen vill lösa in den och få användning av den, förklarar Järnland och fortsätter:

– Ett annat alternativ är om kommunens mark strax intill är till salu. Då skulle vi få ett större område att bygga någonting på. Som det är i dag har vi för lite mark som inte är av kultur- och fornminnesvärde.

Delägaren Anders Ljung (C), som är kommunfullmäktiges ordförande i Kinda, vill inte uttala sig på grund av jäv.

– Jag har egentligen ingen åsikt kring vad kommunen bör göra med marken förrän den dag då vi eventuellt sålt vår samfällighet - men jag ser det som lämpligt att kommunen, och ingen annan, går in och tar över, konstaterar han.

undefined
På markområdet ligger två garage. Detta används inte.

Kommunens plan- och byggchef Maria Hedberg bekräftar att kommunen har fått en förfrågan.

– Skrivelsen är registrerad och kommer att leda till ett politiskt beslut till hösten. Samhällsbyggnadsförvaltningen (sbn) har anställt en mark- och exploateringsingenjör (mex) som börjar den 18:e augusti. Tanken är att denna typ av ärenden, inklusive det nu aktuella, kommer att handläggas av mex-ingenjören, skriver hon i ett mejl till oss.

Är det ett lämpligt område för bostäder?

– Så långt har vi absolut inte kommit i ärendet ännu. Vi vill att den som är sakkunnig ska jobba med den här frågan och därför avvaktar vi mex-ingenjören, avslutar sbn-chefen Karolina Hedlund.

Markområdet är omringat av fornlämningarna Högabackens gravfält.
Markområdet är omringat av fornlämningarna Högabackens gravfält.
Karta: Markområde Rimforsa S:1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!