Ringen åter – lagom till guldbröllopet

Guldringen som hittades när Ahlsell i Västervik skulle renoveras har hittat hem till rätt hand. Den tillhör Christer Lindestrand, som tappade ringen för tre-fyra år sedan.

11 april 2019 20:00

Det var för några veckor sedan som en guldring med inskriptionen ”Monica 31/12 1966” hittades bland damm och smuts vid en kant som skulle sopas. Viking Petersson på Ahlsell fotograferade ringen och la ut den på företagets Facebooksida för att efterlysa ägaren, men trots 300 delningar fick de inte napp.

Men när vi nyligen skrev om den upphittade ringen började det hända saker. Monica Lindestrand läste artikeln på lördagsmorgonen och började fundera på om det kunde vara hennes mans tappade ring.

– Det var rätt namn och datumet stämde. Vi förlovade oss på nyårsafton 1966. Jag hade tagit studenten på våren och läste till lärare i Kalmar, berättar Monica.

När Christer läste tidningen lite senare på dagen slog samma tanke honom.

– Jag ropade på Monica och sa tror du det kan vara min ring? säger han.

Efter pensionen från Electrolux, där han jobbat i ett 30-tal år, började Christer nämligen köra budbil, något som han fortsatte med att göra lite extra ända tills för några år sedan. I just den vevan ringen försvann körde han mycket leveranser åt Ahlsell.

– Jag hämtade ofta där på morgonen och körde ut till olika ställen, så jag visste ju att jag hade varit där, säger Christer.

Monica berättar att ett barnbarn ringde till henne och sa: ”Mormor, du är 71. Det stod i artikeln att det skulle vara någon mellan 70 och 80 år, så det kanske är morfars ring!”

– Tydligen hade man hittat någon, men det visade sig att hon var alldeles för ung för att ha förlovat sig 1966, skrattar Monica.

Christer var, och är, väldigt fäst vid sin ring och när han förlorade den åkte han runt till alla ställen där han kunde ha tappat den.

– Jag letade i bilen och åkte till Gamleby dit jag hade levererat saker till ett par byggen och jag var även på Ahlsell, men ingen hade sett den. Den hade tydligen rullat in under en hylla och där har den legat sedan dess.

Efter ett par år gav han upp hoppet och lät göra en ny ring, med hustruns som modell för att den skulle bli i samma stil.

– Men givetvis var jag ledsen. Det är en viktig grej i livet och ny ring är inte samma sak.

Hur tror du det gick till när du tappade ringen?

– Jag hade skadat min vänsterhand, så den var svullen och jag gick till Herbert (guldsmed, reds anm.) så han fick klippa av ringarna. Han bankade ut dem och sedan, när svullnaden gått ner, bankade han in dem igen. Men troligtvis var jag fortfarande lite svullen för vigselringen blev tydligen för stor. Och när jag jobbade med budbilen hade jag handskar på mig. De tog jag av när jag skulle signera papper på Ahlsell innan jag åkte iväg med lasten och förmodligen har ringen följt med handsken av handen och rullat iväg på golvet.

Paret åkte ner till Ahlsell och visade både den nya ringen och Monicas ring och det var ingen tvekan, det var Christers ring.

– Vi fick med oss ringen, sen åkte vi och köpte en tårta till dem, det tyckte vi de förtjänade, säger Monica.

I höst firar Monica och Christer guldbröllop, så att ringen kom till rätta innan dess tycker de är otroligt roligt.

Christer har nu bytt ut den nya ringen mot originalet, som sitter tryggt under hans ingenjörsring, så att den inte ska kunna smita igen.

Monica och Christer Lindestrand

Ålder: 71 respektive 74 år.

Bor: Villa i Västervik, men är just på gång med att flytta till lägenhet.

Familj: Döttrarna Anna, 47 och Sara 42, fyra barnbarn.

Så träffades de: På dans i Gamleby 1965.

Intressen: Det stora gemensamma intresset är just dans, och på 80-talet började de ägna sig åt gammeldans. Det hela engagerade hela familjen och både döttrarna och barnbarnen spelar folkmusik. ”Just nu håller jag på att sy en dräkt till en av pojkarna att ha i Rättvik i sommar”, säger Monica.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter

Ämnen du kan följa