Splash - ett vågat köp

Det finns bilar som inte motiverar sin existens genom att vara speciellt förnuftiga eller praktiska, men som får miljonärsklubbens medlemmar att falla pladask. För det är på garageinfarten och hamnplatsen slaget avgörs - vem som har den fräckaste, dyraste och ovanligaste leksaken. Därför är det inte så konstigt att buden haglade när Rinspeed Splash gjorde sin jungfrufärd i Key Wests farvatten. Det är nämligen en våt dröm som bevisar att sjön suger. Frågan är om den kapsejsar?

Foto:

Rinspeed2004-02-28 00:48

Det kan tyckas vara "vågat" att kasta loss Rinspeed Splash bara några sjömil utanför den beryktade Bermudatriangeln Här har mängder av flygplan och båtar försvunnit under mystiska omständigheter - men det är inget som oroar schweizaren Frank M. Rinderknecht. Det är en våghals som är torr bakom öronen och driver sedan tjugosju år tillbaka designföretaget Rinspeed. Men nu är han ute på djupt vatten med amfibiebilen - Splash.

Rakt ner i plurret
Floridavärmen gör sig påmind, men risken för solsting är minimal. Ändå ruskar åskådarna på huvudena och försöker förvissa sig om att de inte ser i syne. För hur ofta beskådar man en bil som förvandlas till en båt och som sedan flyger fram på vattnet? Ja, det ungefär som ett rullande Kinderegg: svårbegripligt och lite för många överraskningar på en gång. Men till skillnad från godisägget så blir ingen besviken över innehållet - Rinspeed Splash trivs nämligen lika bra i vått som torrt. Det är med andra ord bara att köra Highway One tills motorledsbroarna når sin ände på kontinentens yttersta spets i Key West. Men äventyret är inte slut här, det har tvärtom nyss börjat. Vi tänker nämligen fortsätta strapatsen rakt ut i Mexikanska Golfen och frågan ställs om amfibiebilen kan sjunka? "Även Titanic ansågs ju osänkbar ändå gick det som det gick. Allt kan hända" skrattar Frank Rinderknecht.

Gratis kostymtvätt
Så det är med flytväst och darrig hand på ratten som dyrgripen sjösätts. Allt "flyter" på normalt och räddarna i nöden (länspumparna) kan kastas överbord. Sedan är det bara att trycka på en knapp så aktiveras hydrauliken som förvandlar sportbilen till en racingbåt. Först öppnas bakluckan nere vid vattenlinjen och ut kommer en trebladig propeller som drivs av den normala naturgasmotorn: en tvåcylindrig liten rackare på 140 hästar. Men det fräckaste momentet är ändå när amfibiebilens "vingar" fälls ut och bjuder resenärerna på en upplevelse som sent ska glömmas. Skrovet får nämligen resning när trotteln är i botten och far upp en meter ovanför vattenytan likt en bärplansbåt. Toppfarten i plurret är hela åttio och på land kan tvåhundrastrecket passeras. Kul är bara förnamnet - givetvis avslutades jungfrufärden med att gira hastigt tätt intill bryggan och bjuda de upphetsade miljonärerna på en gratis tvätt av Armanikostymerna. Det borde väl bevisa att det enda exemplaret av Rinspeed Splash inte är till salu?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!