Värst konsekvenser fick kanske Dennis i den danska staden Nykøbing Sjælland, där ett träd blåste ner över en fyra år gammal flicka och hennes mamma. Flickan har förts till sjukhus med allvarliga skador, rapporterar TV2 ØST.

I Sverige har det inte gått lika illa med nedblåsta träd, men trafiken på både vägar och järnvägar har fått stängas av. All tågtrafik väntas vara igång som vanligt på måndag kväll.

Under dagen stängde Uddevallabron på grund av vinden, men när det mojnade under kvällen kunde bron öppnas.

Artikelbild

| Paraplyproblem när starka vindar kombineras med mycket regn.

Vindvarningar

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna blev inte lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

Det har blåst upp längs med västkusten och vi har sett upp till 21 meter per sekund på några håll. Men det börjar avta under eftermiddagen och avtar snabbt under kvällen, sade Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, på söndagseftermiddagen.

Under söndagskvällen och natten drar blåsten vidare över Dalarna och Gävleborgs län, med hastigheter på uppåt 20 meter per sekund.

Artikelbild

| På några platser i Sverige har SMHI utfärdat klass 2-varning för översvämningar.

Stora regnmängder

Med ovädret följer stora regnmängder. På flera håll i Halland och Västergötland regnade det 30 till 40 millimeter, lokalt på vissa platser närmare 50 millimeter. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

Artikelbild

| De stora regnmängderna leder till högt vattenstånd, som här i Säveån i Partille.

Det här fick SMHI att uppdatera varningsklassen för vattennivåerna i Viskan och Ätran till klass 2. Definitionen för en sådan varning lyder "Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen."

Marken och sjöarna är redan mättade efter nederbörden som föll tidigare under veckan, i och med det nya regnet så stiger vattennivån ytterligare, säger Jon Jörpeland.

SMHI varnar också för att regnet leder till ishalka i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten, då det faller på kalla vägar. Halkan började slå till redan på söndagskvällen, vilket bland annat fick stadsbussarna i Skellefteå att ställas in.

Strömavbrott

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenhavet, där klass 2-varningar utfärdats.

De stora elbolagen hade under söndagen sammanlagt ett antal tusental hushåll utan ström, framför allt i Västra Götaland, Södermanland, Gävleborg och Dalarna.