Snart tar kommunen över i Rosenfors

I helgen brann containern för plaståtervinning i Rosenfors. Platsen var stökig och grannar tyckte att stationen sköttes under all kritik. Från årsskiftet tas insamlingen över av ÖSK.

Containern för plast var helt utbränd i Rosenfors. Runt om på marken har det dumpats grovsopor som egentligen skulle tagits till en återvinningscentral, det som förr kallades soptipp.

Containern för plast var helt utbränd i Rosenfors. Runt om på marken har det dumpats grovsopor som egentligen skulle tagits till en återvinningscentral, det som förr kallades soptipp.

Foto: Anders J Andersson

Rosenfors2023-06-06 05:00

Det var i helgen som plastinsamlingen vid återvinningsstationen i Rosenfors brann. Polisen misstänkte att den var anlagd. Grannar som Vimmerby Tidning talade med lyfte då fram att stationen är dåligt skött och att det ligger plast på marken som blåser ned i Silverån och via Emån hamnar i Östersjön.

Men Förpackningsinsamlingens regionchef Magnus Sandström håller inte med om det. Rosenfors utmärker sig inte heller som en anläggning med mycket klagomål på ordningen.

– Vi har flera entreprenörer som tömmer frekvent och städar stationen två gånger i veckan, säger han.

Magnus Sandström ansvarar för Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Östergötland med någonstans från 800 till 900 återvinningsstationer.

Med tanke på den volym förpackningar som slängs i Rosenfors borde den bara behöva städas en gång i veckan enligt honom. Men generellt har grovsopor som slängs på återvinningsstationer ökat markant och det har blivit värre och värre de senaste sex åren. 

Vid årsskiftet tar ÖSK över ansvararet för stationen i Rosenfors. Det är en del i arbetet med att införa hushållsnära förpackningsinsamling, något som redan finns i kommunen. De återvinningsstationer som på sikt kommer att finnas kvar kommer att kunna ta emot större emballage som när man köper en stor tv eller kring jul med mycket förpackningar.

Han tycker att fler skulle bemöda sig att åka till Kejsarkullen. När grovsopor, verksamhetsavfall och ibland slaktavfall slängs på en återvinningsstation ökar kostnaden för insamlingen. Något som läggs på priset på varorna i affären.

2027 införs fastighetsnära förpackningsinsamling i hela landet.

– På de tre år som gått sedan hushållsnära insamling infördes i Hultsfred och Högsby har förpackningsinsamlingen sett en marginell minskning. De kommuner i landet som haft systemet i tio år visar på en minskning på återvinningsstationerna med 20 procent, berättar Magnus Sandström.

De närmaste anläggningarna för att ta hand om förpackningar finns i Tranås (metall), Norrköping (kartonger), Askersund (glas) och Motala (plast).

Förpackningsinsamling är inget man tjänar pengar på säger han utan det görs för miljön. Igenomsnitt slängs 50 procent av förpackningarna i soporna och eldas upp. Målet med hushållsnära tömning är att öka graden av återvinning.

– Alla vinner på att återvinna, avslutar han.

Regionchef Magnus Sandström på Förpackningsinsamlingen.
Regionchef Magnus Sandström på Förpackningsinsamlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!