Brons framtid oviss: "Mer skadad än vi först trodde"

Den gamla träbrons framtid är oviss. En övergripande inspektion visar en hel del andra allvarliga skador, än de man först kände till. "Tyvärr kan det dröja tills den öppnas igen".

Två av de längsgående stålbalkarna har satt sig och sjunkit fem till tio centimeter på grund av röta i en av de underliggande träbalkarna. Nu är framtiden oviss för den gamla träbron i Lilla Aby.

Två av de längsgående stålbalkarna har satt sig och sjunkit fem till tio centimeter på grund av röta i en av de underliggande träbalkarna. Nu är framtiden oviss för den gamla träbron i Lilla Aby.

Foto: Charlotte Madestam/montage

Rosenfors2020-10-25 18:00

Det säger Magnus Holm, projektledare för brounderhållsåtgärder på Trafikverket i Kalmar län.

Sedan en skada upptäckts på en av tvärbalkarna på träbron över Emån i Lilla Aby, stängdes den akut för trafik i början av september.

Då var förhoppningen att åtgärda den lokala skadan och öppna bron igen senast i början av november. Men nu kan Magnus Holm meddela att bron är mer skadad än man först trodde.

– En övergripande inspektion av brons övriga delar visar en hel del andra skador som är så pass allvarliga att de måste åtgärdas innan Trafikverket öppnar den igen. När utredningen är klar och skadorna fullständigt dokumenterade ska vi göra en projektering där en bygghandling tas fram, som beskriver vad som ska göras och hur.

Hur ser du på tidsplanen nu?

– Tyvärr kan det dröja tills den öppnas igen, det finns en risk att det inte blir förrän tidigast i vår. Vattnets nivå är redan nu i nivå med en del av de nyupptäckta skadorna och under bron går Emåns huvudfåra, så det är inget alternativ att stänga av den.

undefined
Träbron över Emån i Lilla Aby är avstängd på obestämd tid, sedan en akut skada upptäckts av vägentreprenören.

Vad ser du som värsta scenariot?

– Att vi måste klassa ner den. Eller än värre, inte kan öppna den för trafik igen.

Vad vill du säga till de som använder bron?

– Jag förstår att det är en olägenhet och att det är förenat med stora kostnad för exempelvis lantbruket, som tvingas köra en omväg, men säkerheten måste gå före. Men vi jobbar för fullt för att få till rätt åtgärder och ett utförande så snabbt det går. 

Karta: Stora Aby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!