Skorstensbrand spred sig i villa som brann ner

En villa i Rosenfors fattade eld under onsdagen. Räddningstjänsten kämpade i timmar med branden men kunde inte rädda villan som istället fick brinna ner.

Villan brann ner till grunden. Branden ska ha startat i skorstenen.

Villan brann ner till grunden. Branden ska ha startat i skorstenen.

Foto: Räddningstjänsten

Rosenfors2022-10-12 23:09

SOS Alarm larmades klockan 22.41 efter att en villa börjat brinna i Rosenfors, nästan två mil söder om Hultsfred. Det var ägaren själv som upptäckte branden och slog larm till räddningstjänsten. Fem enheter åkte ut och anlände vid 23-tiden. 

Räddningstjänsten kämpande med att få kontroll över branden som uppstått i villans skorsten och spridit sig till dess takkonstruktion. 

– Det ser ut som om det börjat intill den utanpåliggande skorstenen, säger räddningschef Michael Hesselgård. När vi kom fram brann det med öppna lågor. Inledningsvis såg det ut att gå bra med släckningen, men snart nog visade det sig att hur brandmännen än jobbade, så gick det inte att komma åt lågorna som fått fäste på vinden under plåttaket. 

Tillslut fick räddningstjänsten ta beslutet att villan skulle få brinna ner under kontrollerade former. 

– Jag körde upp vår drönare med värmekamera och såg då att det brann över hela taket och vi lyckades inte få bort plåten. Det var inget lätt beslut att ta, säger Michael Hesselgård. Men i det här fallet var det nödvändigt ur flera aspekter. 

Dels för personalens säkerhet, men också att husets dricksvattenbrunn fanns alldeles i närheten.

– Vi ville heller inte förorena den med släckvatten, säger Hesselgård. Vill det sig illa kan den bli obrukbar för all framtid och det är inte bra om ägaren bygger ett nytt hus på tomten.

Räddningstjänsten blev kvar på platsen genom hela natten och ända fram till torsdagseftermiddagen för att se till att elden inte blossade upp igen. 

Polisen uppger att branden verkar ha uppkommit i samband med eldning. 

– Man har pratat med husägaren och räddningstjänsten och det verkar vara en soteld. Har man en gammal skorsten och eldar med ved som inte är rikligt torr så kan det bli sot och tjära i skorstenen. Då kan värmen göra att det fattar eld. Här hade elden sedan spritt sig ut från själva skorstenen, berättar Anders Hultman hos polisen.

Under natten skrevs en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet genom brand. 

– När det kommer in ett larm och polis och räddningstjänst åker ut, då vet man kanske inte från början vad det är som hänt. Då upprättar man en anmälan. I det här fallet för ett oaktsamhetsbrott. Men det är nedlagt redan så det finns ingen misstanke om brott, berättar Hultman. 

 Ingen person kom till skada under händelsen.

Hela natten har räddningstjänsten varit på plats för att kontrollera branden.
Hela natten har räddningstjänsten varit på plats för att kontrollera branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!