Förhindrat många olyckor – belönas med hedersamt pris

Hans arbete för säkert skogsbruk har förhindrat många olyckor i skogen. Nu har Thomas Johansson uppmuntrats med LRF:s silvernål för sitt engagemang.

Motorsågskörkortet har olika nivåer som anpassas för olika brukares behov. Här jobbar Joakim Danielsson med motorsågen under ledning av instruktören Thomas Johansson, som belönats med LRF:s silvernål för sitt engagemang.

Motorsågskörkortet har olika nivåer som anpassas för olika brukares behov. Här jobbar Joakim Danielsson med motorsågen under ledning av instruktören Thomas Johansson, som belönats med LRF:s silvernål för sitt engagemang.

Foto: Charlotte Madestam

Rosenfors2021-04-06 09:22

Han har trappat ner sitt eget lantbruk för att få mer tid till att hålla kurser i hur man hanterar en motorsåg eller röjsåg på ett klokt och säkert sätt.

Kursdeltagarens belöning är det körkort man måste ha för att få köra sågarna utanför den egna fastigheten. För Thomas är belöningen att veta att hans arbete som instruktör förhindrar många olyckor i skogen.

– Det känns oerhört motiverande att lära människor allt ifrån hur man ska bära motorsågen till hur man ska fälla ett stort träd med precission och rätt teknik, säger Thomas Johansson, när vi träffas på hans gård i Stora Aby, mellan Mörlunda och Målilla.

undefined
Thomas Johansson brinner för att håller kurser i hur man hanterar en motorsåg eller röjsåg. Målet är att genom utbildning förebygga olyckor som uppstår vid trädfällning.

Nyligen belönades han också med LRF Sydost silvernål – en hedersutmärkelse till personer som lokalt eller regionalt lagt ner ett omfattande och oegennyttigt arbete i organisationens tjänst.

Utöver att LRF lyfter fram att Thomas Johansson är ordförande i lokalavdelningen Mörlunda-Tveta sedan början av 1990-talet, att han suttit med i Hultsfreds kommungrupp och är aktiv i Vimmerby skogsbruksområde – så uppmärksammar man särskilt hans arbete med röj- och motorsågskörkorten. 

– Jättekul och häftigt. Jag blev uppriktigt jätteglad. Det visar att mitt arbete är betydelsefullt, säger Thomas Johansson.

Det går inte att ta miste på att han brinner för sitt uppdrag som instruktör, något han varit sedan 2006-2007. 

undefined
I den grundläggande kursen för motorsågskörkort ingår färdighet att utföra daglig skötsel inklusive filning av sågkedjan. "En ovass kedja sliter på både kroppen och psyket – samtidigt som det ökar skaderisken", säger Thomas.

Han är även examinator, vilket betyder att deltagarna kan köra upp för honom. Oavsett om det rör sig om den grundläggande kursen och A-körkort eller den mest avancerade, att ta hand om stormfälld skog, vilket kräver att man tänker på ett annat sätt, understryker Thomas.

– Hittills har runt tusen personer tagit sitt körkort för mig. Jag är tacksam för varje person som undviker att skada sig, säger Thomas och ger deltagaren Joakim Danielsson från Virserum klartecken, att han filat sågkedjan bra.

– Skyddskläderna är A och O, finge vi bara folk att sätta på sig det skulle vi slippa mycket sårskador. Att ha en vass kedja är också viktigt. Det motsatta sliter på både kroppen och psyket – samtidigt som det ökar skaderisken.

Vanligtvis brukar silvernålen delas ut på en tillställning inom LRF Sydost, som omfattar både Kalmar, Blekinge och Kronoberg. Men så här i coronatider uppvaktades Thomas Johansson på gården med blommor och plakett.

undefined
Thomas Johansson har tagit en kaffepaus tillsammans med kursdeltagaren Joakim Danielsson i en glänta i skogen. "Jag älskar att vara i skogen, hör bara hur fåglarna kvittrar", säger han.
Karta: Stora Aby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!