Bärtrend fick Axelssons i Aby att satsa på mer hallon

Den stora bärtrenden får företaget att satsa ytterligare. Hallonskörden väntas bli sju gånger så stor, i en tid när folk ser plockningen som ett sätt att umgås.

Tre nya tunnlar, 9 meter breda och 120 meter långa har nyligen byggts. I år förväntas skörden hallon bli sju gånger större, totalt 9 000 kilo.

Tre nya tunnlar, 9 meter breda och 120 meter långa har nyligen byggts. I år förväntas skörden hallon bli sju gånger större, totalt 9 000 kilo.

Foto: Charlotte Madestam

Rosenfors2021-04-16 08:00

Två tunnlar med hallon har blivit fem under våren hos Axelssons i Aby.

Det som en följd av att gårdens nyhet tagits emot över förväntan, så nu satsar man stort på ett komplement till jordgubbarna.

– Vi ser ett ökat intresse för bär, försäljningen ökade något enormt i Sverige förra året och vi vill att det ska finnas färska, lokalt odlade bär en längre tid, istället för att behöva importera, säger gårdens ägare Patrik Axelsson.

undefined
Plantorna kom i förra veckan och redan kan driftledare Andrzej Róg se hur det knoppas. "Det kallas för 90-dagarsplantor. 90 dagar efter de planterats kommer det bär", säger han.

Självplockningen fick ett uppsving i fjol, det tror man kan relateras till coronapandemin.

– Folk hittade nya sätt att använda sin fritid, fler ville vara med familjen och sökte upplevelser. Bärplockning tycks ha blivit en del av det, säger Andrzej Róg, driftledare för trädgårdsodling.

De två första tunnlarna byggdes 2018. Då markplanterades 950 plantor Glen Ample, en äldre sort från Skottland som blivit populär i hela Skandinavien.

I en av de gamla tunnlarna och i tre nya har man till i år valt att prova en ny teknik, där hallonplantorna odlas direkt i krukor, istället för i marken. Tanken är att jämföra resultaten.

– Plantorna som markplanterats är fleråriga, till skillnad mot den nya sortens plantor, som byts ut mot nya varje år. En vinst med det är att risken för insekter och sjukdomar inte är lika stor, så med den nya tekniken ska vi klara växtskyddet med nyttodjur och biologiska bekämpningsmedel. Så det är mer miljövänligt, säger Andrzej Róg och fortsätter:

– En annan väsentlig vinst är att bären är färdiga att skörda redan första året. Det kallas för 90-dagarsplantor. Så fort de kommer i torven påbörjas växtprocessen och 90 dagar senare kommer det bär. Det gör att vi kan styra när vi vill ha skörden, exempelvis förlänga säsongen eller anpassa till semesterperioden.

undefined
Andrzej Róg i en av de tre nya tunnlarna. Genom satsningen förväntas skörden av hallon växa från fjolårets 1 300 kilo till 9 000 kilo.

Bland nackdelarna nämns att nya odlingssättet kräver mer precision, så allt är datoriserat för att man ska ha fullständig kontroll på både vatten, temperatur och mängden näring.

Satsningen på totalt fem tunnlar, 9 meter breda och 120 meter långa, betyder att man utöver de 950 markplanterade plantorna i år utökat med 4 400 nya plantor.

– Förra året skördade vi 1 300 kilo hallon, i år uppskattas det bli 9 000 kilo, säger Andrzej Róg. Det innebär att vi kan komplettera självplockningen med färdigplockat.

– Tidigare var jordgubbarna ett komplement till potatisen, nu är hallonen ett komplement till jordgubbarna.

undefined
De nya plantorna kommer från Holland, nedkylda till en minusgrad. De planteras i större krukor, fyllda med torv. Tack vare markväven är tunnlarna tillgängliga för rörelsehindrade.
undefined
950 plantor av sorten Glen Ample markplanterades hos Axelssons i Aby 2018. Häften har sparats, nu ska man jämföra den tekniken med den nya.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!