Ny park ska anläggas – invånarna får lämna önskemål

En minigolfbana, exotiska träd eller kanske en fontän? När medborgarhuset rivs i Rosenfors ska kommunen anlägga en ny park, och invånarna kommer att få tycka till om utformningen.

Medborgarhuset Rosenfors, som invigdes 1946, ska jämnas med marken. Sedan ska en park anläggas på platsen.

Medborgarhuset Rosenfors, som invigdes 1946, ska jämnas med marken. Sedan ska en park anläggas på platsen.

Foto: Olof Carlson

Rosenfors2023-08-31 05:00

För några år sedan ropade Hultsfreds kommun in Rosenfors medborgarhus på en konkursaktion.

– Vi misstänkte att andra köpare hade för avsikt att starta bilskrot eller liknande. Vi köpte in fastigheten för att förhindra det, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Fastigheten sågs som en tänkbar placering för den nya brandstationen i Rosenfors, men sedan valdes en annan fastighet för det bygget. Kommunen har inte heller lyckats sälja medborgarhuset, som har stått tomt i flera år.

undefined
Medborgarhuset Rosenfors, som invigdes 1946, ska jämnas med marken. Sedan ska en park anläggas på platsen.

Frågan togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.

– Vi har ingen intressent och fastigheten står och förfaller. Därför har vi tagit beslut om att riva medborgarhuset i Rosenfors. Samtidigt ger vi ett uppdrag till ÖSK att anlägga en park på samma fastighet, säger Lars Rosander.

Han uppger att en del i projektet blir att lyssna av och ta tillvara på Rosenforsbornas önskemål kring den nya parken, vilket även oppositionsrådet Tomas Söreling (S) ser som viktigt.

– Det har varit många turer. När medborgarhusföreningen lades ner sa vi att vi måste hitta på något annat. Det här är viktigt, och det är lika viktigt att medborgarna i Rosenfors får vara med och skapa den nya medborgarplatsen, säger Tomas Söreling.

undefined
Fontäner är ett vanligt inslag i många parker. Om det är något som önskas även i Rosenfors återstår att se.
undefined
Kan en minigolfbana vara något för Rosenfors? Det är upp till invånarna att komma med önskemål.

Tanken är att det ska hållas möten på plats i Rosenfors om utformningen av parkområdet.

– Vi hade bra samtal med ganska många Rosenforsbor när vi gjorde ortspromenaderna, säger Söreling som menar att något liknande kan genomföras nu.

Framöver ska också rivningen av det 77 år gamla medborgarhuset upphandlas.

– Rivningen kanske kan göras i början på nästa år, säger Lars Rosander.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har även gett startbesked för att upphandla en ny släck- och räddningsbil till räddningstjänsten. 

– Den ska placeras på den nya brandstationen i Rosenfors, säger Lars Rosander som uppger att investeringskostnaden beräknas till 5,5 miljoner kronor.

undefined
En ny släck- och räddningsbil för flera miljoner kronor ska köpas in till brandstationen som ska byggas i Rosenfors.

– När brandstationen blir byggd i Rosenfors kanske man kan locka nya sökande till räddningstjänsten med en ny brandstation och en ny bil, säger Tomas Söreling.

Även i Silverdalen väntar en stor investering. Kommunen har gjort en upphandling av en ny värme- och ventilationsanläggning till Silverdalens sporthall.

– Två anbud har kommit in. Rör-Karlsson har blivit antagen för att utföra det hela. Kostnaden ligger på cirka 3,3 miljoner, säger Lars Rosander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!