Kommunen köper förfallna huset - Här är planen

Kommunen köper Medborgarhuset i Rosenfors. I akt och mening att riva det förfallna huset.

Hultsfreds kommun slog till och köpte Medborgarhuset på konkursauktionen i torsdags. Tanken är att riva och tomten är ett alternativ till placering av ny brandstation.

Hultsfreds kommun slog till och köpte Medborgarhuset på konkursauktionen i torsdags. Tanken är att riva och tomten är ett alternativ till placering av ny brandstation.

Foto: OLOF CARLSON

Rosenfors2020-10-14 10:55

– Det är en tänkbar placering för en ny gemensam brandstation för Målilla och Mörlunda, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Diskussionerna om en ny brandstation i det här området har pågått länge och flera olika alternativ har varit på tapeten.

Men den främsta anledningen till att kommunen köpte Medborgarhuset, när tillfälle gavs, är att man vill undvika att huset ska stå och förfalla ytterligare. Man valde att buda hem huset för 576 000 kronor.

– Det är i förebyggande syfte vi köper det, säger Rosander.

En tanke är att sedan huset är rivet använda marken för att bygga en ny brandstation. Redan under 2021 avsätts 8,5 miljoner för ett sådant bygge. Den exakta placeringen är dock inte helt bestämd ännu.

– Men tomten kan vara ett alternativ i det sammanhanget, säger Lars Rosander.

– Där finns både el och vatten redan framdraget.

Kommunen köper medborgarhuset med "hull och hår" det vill säga med inredning och allt. Bland annat har tidigare ägare gjort en storsatsning på köksdelen.

– Där finns säkert en del vi kan avyttra och få ner kostnaden något, säger Lars Rosander.

Sedan något år tillbaka har det också diskuterats fram och tillbaka om att bygga en ny brandstation i Målilla-Mörlundaområdet.

– Vi måste ta till en drastisk lösning för att klara vårt uppdrag, säger räddningschefen Michael Hesselgård.

– Vi ser att det kommer att bli allt svårare att rekrytera personal i framtiden. Just nu klarar vi vårt uppdrag, men vi måste jobba framåt.

Redan i dag jobbar räddningstjänsten med kreativa schemalösningar för att täcka upp beredskapen under dygnets alla timmar.

Genom att slå samman deltidskårerna i Mörlunda och Målilla hoppas han kunna få till en mer slagkraftig styrka.

– Redan i dag kallas ju båda till samma larm, och det finns ett omfattade utbyte mellan kårerna, säger Hesselgård.

Ytterligare en parameter i det hela är dagens båda brandstationer, både den i Målilla och den i Mörlunda inte fyller dags krav.

– I Målilla är porten för låg, så vi får inte in en fullstor brandbil, säger Hesselgård. I Mörlunda är portarna höga, men där är det i stället för trångt.

Det som återstår nu, innan ett bygge kan börja är att slutgiltigt bestämma var den ska ligga, och ta fram en helt ny organisationsplan för hur räddningstjänsten i området ska vara organiserad. 

– Sedan är det flera myndigheter som ska godkänna planen, säger Hesselgård. Bland annat MSB och Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!