Metmask en hobby som fascinerar

Det började med intresset för fiske. Tommy Isaksson i Rosenfors började så smått att odla metmask för eget bruk. Och det satte fart på ett helt nytt intresse. Maskodling blev en helt ny hobby.

Foto:

Rosenfors2018-05-21 06:50

Det är fascinerande att se hur de kan förvandla vanligt hushållsavfall till en värdefull resurs, säger han. Och att tänka på att samma sak förekommer under ytan på varenda gräsmatta överallt. Det är hur många tusen maskar som helst som jobbar hela tiden.

Metmaskarna är nämligen experter på att bryta ner allt möjligt och skapa kompostjord som får pelargoner och andra att jubla. Jorden som blir kvar i maskburarna är perfekt för krukväxter. Ja för trädgårdsland också, förstås. Men då krävs det förstås större mängder än Tommy och hans daggisar kan få fram. Trots att de långt ifrån maskar på jobbet.

Daggisar förresten, vanligt folk kallar dem för daggmaskar, eller metmaskar. Få vet att det finns flera olika arter.

Tommy Isaksson har två olika i sin odling. På några av lådorna står det Eisenia Fetida, eller lövmask på svenska.Den vanliga kompostmasken helt enkelt.

­– Den arten är expert på att äta mycket och bryta ner stora mängder material, säger Tommy. Men den är inte så bra att meta med.

Då tycker fisken bättre om den livligare Dendro Benae, som dock inte är lika snabba på att föröka sig och inte äter lika mycket.

Tommy lyfter på locket till en av sina lådor. Han tar en grabbnäve i myllan på botten och får handen full av små, rödaktiva metmaskar.

– Jag brukar mata dem med vanligt köksavfall, säger han, lite överbliven gröt, lite spaghetti och så vidare. Ja till och med kaffesumpen går i maskkomposten. Maskarna tycks vara synnerligen förtjusta i kaffesump.

– Det är roligt att se hur de kan förvandla vanligt avfall till något så värdefullt, säger han.

Och maskarna i sig har förstås också ett värde, inte minst nu när fiskesäsongen kommit igång på allvar. Många sportfiskare har tagit för vana att köpa maskar till sitt mete.

– De tycker det känns bättre än att stå bland myggen i en halvtimma och gräva i komposten, säger han. Förresten är det inte alla som har egen trädgård att gräva i.

Här hemma i Sverige är metmaskodling en ganska ny företeelse, men på många håll utomlands är det "Big business" och Tommy Isaksson hoppas förstås att på lite sikt få fart på affärerna.

– Men än så länge är det bara på hobbynivå, säger han. Så här långt har jag bara sålt två burkar.

Men å andra sidan har han bara hållit på i ett par veckor.

Olof Carlson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om