Ny brandstation: "Ett måste för överlevnaden"

En ny brandstation i Rosenfors är en förutsättning för räddningstjänstens överlevnad i Målilla och Mörlunda, tror räddningschef Michael Hesselgård.

Här, vid infarten till Rosenfors, kan det komma att byggas en ny brandstation. "Det är en möjlig placering, vi tittar brett inom en cirkel av en kilometer", säger räddningschef Michael Hesselgård.

Här, vid infarten till Rosenfors, kan det komma att byggas en ny brandstation. "Det är en möjlig placering, vi tittar brett inom en cirkel av en kilometer", säger räddningschef Michael Hesselgård.

Foto: Charlotte Madestam

Rosenfors2021-03-04 08:05

– Svårigheter med att klara personalförsörjningen födde tanken. Emellanåt handlar det om "konstgjord andning". Med en gemensam station i Rosenfors kan vi försörja den med folk från båda orterna, säger Hesselgård.

– Båda stationerna är dessutom så gamla att de inte funkar utifrån dagens regler. Exempelvis saknas omklädningsrum för kvinnliga brandmän.

Så Hesselgård är tacksam över att politikerna har viljan och tanken att bygga en ny station. Även om det så här långt saknas ett politiskt beslut.

Kommunen köpte Medborgarhuset i höstas och presenterad tanken att riva huset för att ge plats åt en ny station. Mark utmed riksväg 23/34, vid infarten till samhället, är andra alternativ.

– En ny station bör absolut ligga i området kring Rosenfors, för att ligga mitt emellan orterna. I övrigt tittar vi brett för att inte låsa fast oss.

– Så här långt har vi gjort en konsekvensanalys och nästa steg är att ta fram underlag över hur stor stationen behöver vara. I samband med det ska vi titta på vad det finns för byggbara tomter och hur det ser ut med detaljplaner. 

undefined
Michael Hesselgård önskar att en ny brandstation i Rosenfors skulle stå klar i år, för att klara personalförsörjningen bättre. Men han vågar inte ens tro på 2022.

Hur viktigt är det att bygga en ny station?

– För räddningstjänsten är det jätteviktigt, för dess överlevnad. Med en station i Rosenfors får vi en bredare rekryteringsbas. En tanke även MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anser är klok.

Vågar du hoppas på när den kan stå klar?

– Jag skulle vilja ha den klar i år, men tror inte det blir 2022 heller, utan får säga "i närtid".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!