Osäker framtid för bron: Så ser planen ut

Den gamla träbron över Emån i Lilla Aby ska repareras - men bara så det blir möjligt att öppna för lättare trafik till en början.

Bron över Emån i Lilla Aby är avstängd sedan i september. Nu meddelar Trafikverket att man påbörjar en reparation av bron nästa vecka, så man först och främst kan öppna för lättare trafik.

Bron över Emån i Lilla Aby är avstängd sedan i september. Nu meddelar Trafikverket att man påbörjar en reparation av bron nästa vecka, så man först och främst kan öppna för lättare trafik.

Foto: Charlotte Madestam

Rosenfors2021-02-03 17:34

Det meddelar nu Trafikverket, som i nästa vecka börjar reparera bron på väg 677 över Emån i Lilla Aby i höjd med Rosenfors. Ett arbete som planeras bli färdigt vecka åtta.

Reparationerna gör det möjligt att öppna bron för lättare trafik igen, det vill säga personbilar.

– Vi stärker bron till en nivå där det blir säkert för lättare trafik att använda den. Det kommer vara värdefullt för många i området som använder den här bron till vardags, säger Magnus Holm, projektledare på Trafikverket. 

Trafiken kommer efter reparationerna vara begränsad till max tillåtna axeltryck två ton och boggitryck fyra ton. Bredden på körfältet blir begränsad till 2,5 meter, enligt Trafikverket. Traktorer och lite tyngre fordon kommer alltså inte kunna köra på bron.

undefined
Det gäller bron på väg 677 över Emån i Lilla Aby i höjd med Rosenfors.

Samtidigt pågår en utredning om att stärka bron.

– Trafikverket utreder även brons bärighet för att ta reda på om det går att förstärka bron så den kan återställas för samma trafiklaster som tidigare, bärighetsklass 2. Jämfört med den här första reparationen, skulle bron då klara fyra gånger högre last, förklarar Magnus Holm och tillägger:

– Vi måste göra en noggrann utredning för att veta mer om skadorna och om bron kan bli säker för tyngre trafik igen. Jag har förståelse för om de som bor och verkar i närområdet vill ha snabba svar och tycker att det tar tid för oss. Det är ju många som nyttjar bron som påverkas mycket, framför allt lantbrukare och markägare. Men säkerheten måste gå först, vi vågar inte öppna bron utan att veta att den är säker.

undefined
Trafikverket utreder även brons bärighet för att ta reda på om det går att förstärka bron så den kan återställas för samma trafiklaster som tidigare, bärighetsklass 2. Jämfört med den här första reparationen, skulle bron då klara fyra gånger högre last,

Om förstärkning går att genomföra, när kan det bli aktuellt?

– Tidigast under sommaren 2021 vid lågvatten.

Och om utredningen visar att det inte går att genomföra en förstärkning av bron?

– Då kommer begränsningarna i axel- och boggitryck vara kvar tills vidare.

Det var under tidig höst förra året som akuta skador hittades på bärande delar av bron. Bron stängdes för trafik i september och därefter följde en särskild inspektion av bron där man hittade flera skador.

– Vi hoppas förstås att den går att återställa till befintlig bärighet, men vi måste utreda så det är samhällsekonomiskt lönsamt att lägga en större summa pengar på bron. Därför tar Trafikverket ett större grepp, så det inte läggs pengar i onödan och att det ändå inte går att öppna bron för tyngre trafik. Det är sådant utredningen får utvisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!