Containerbrand spred giftig brandrök

Containerbranden i Rosenfors i lördags kväll innebar att insamlad plast brann och giftig brandrök spreds i närområdet. Grannar är inte nöjda med hur anläggningen sköts.

Containern för plast är helt utbränd. Runt om på marken har det dumpats grovsopor som egentligen skulle tagits till en återvinningscentral, det som förr kallades soptipp.

Containern för plast är helt utbränd. Runt om på marken har det dumpats grovsopor som egentligen skulle tagits till en återvinningscentral, det som förr kallades soptipp.

Foto: Anders J Andersson

Rosenfors2023-05-28 18:11

Larmet om branden på Förpackningsinsamlingens, FTI:s, station på Häradsvägen i Rosenfors gick ut några minuter före midnatt i går lördag. Räddningstjänsten skickade ut flera bilar.

Vimmerby tidning skrev om branden i natt.

Enligt polisens ledningscentral i Malmö har en anmälan om skadegörelse genom brand upprättats. Polisen misstänker att den är anlagd.

I den aktuella containern samlades det in plast för återvinning.

– Räddningstjänsten lät innehållet i containern brinna upp under kontrollerade former, säger Räddningstjänstens ledningscentral. De räknade inte med någon spridningsrisk.

Branden innebar att giftig brandrök spreds i området där det även bor barn.

Längre ned på gatan bor Henrik och Doris som bott permanent i Rosenfors i 14 år men haft huset i 23 år. De är inte nöjda med hur insamlingsstationen sköts.

– Vi har talat med Hultsfreds kommun men de bara hänvisar till Förpackningsinsamlingen i Stockholm, berättar Doris.

Henrik fyller i:

– Det borde sättas upp staket runt anläggningen och bara vi som bor i Rosenfors skulle ha nyckel, säger han.

Området runt stationen är allmänt stökigt.

– Det är helt galet. Fiskarna i Östersjön får äta plast med god aptit. Om 25 år är världen död, säger Henrik som menar att plasten på marken med vindens hjälp hamnar i Silverån och transporteras ut i Östersjön via Emån.

Kände ni av branden i natt?

– Vi märkte inget, vi sover för djupt, berättar Henrik.

Vimmerby tidning sökte FTI under söndagen men pressavdelningen var stängd.

Förpackningsinsamlingen

FTI står för Förpackningsinsamlingen. Uppdraget är att samla in förpackningar så att de kan återvinnas.

Ägare till FTI är de fyra materialbolagen: Svensk Plaståtervinning, Returkartong, Metallkretsen och Svensk GlasÅtervinning.

Insamlingssystemet finansieras framför allt med hjälp av förpackningsavgifter av anslutna producenter. Verksamheten är icke vinstdrivande.

Källa: FTI

Kommunerna upplåter mark men har ingen del i övrigt för insamlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!