Elin: Kul att vi kan hjälpa till med övningen

Elin Sjösten sitter på trappan till Medborgarhuset i Rosenfors, när vi möter henne på måndagseftermiddagen, strax innan övningen ska börja. Hon har ett stort sår sminkat i pannan.

"Det är roligt att vi kan hjälpa till med deras övningar" säger skademarkören Ellen Sjösten, som räddades ut och fick syrgasbehandling på plats.

"Det är roligt att vi kan hjälpa till med deras övningar" säger skademarkören Ellen Sjösten, som räddades ut och fick syrgasbehandling på plats.

Foto: Olof Carlson

Rosenfors2023-05-31 11:00
undefined
"Det är roligt att vi kan hjälpa till med deras övningar" säger skademarkören Ellen Sjösten, som räddades ut och fick syrgasbehandling på plats.

– Sår och hjärnskakning, säger hon. 

Fast det är förstås bara smink, även om det ser nog så naturligt ut. Så blir det dags för henne att gå in i Medborgarhuset för att låta sig räddas av räddningstjänstens rökdykare.

En stund senare kommer de ut och lägger henne i gräset en bit från huset. Och syrgasbehandlingen sätter igång direkt. Såväl brandmän som äldre kurskamrater strömmar till och sätter igång att jobba. Bandage, syrgasmask. Allt synnerligen realistiskt.

undefined
Även lärarna fick rycka in, här är det Susanne Ström som ger Elin Sjösten syrgasbehandling.

Och behandlingen "fungerade" efter en stund hade hon kvicknat till och var som det heter "talbar".

– Det är både kul och spännande att vara med, tycker hon. Särskilt roligt är det att vi kan vara med och hjälpa till med övningen, säger Elin Sjösten. På så vis kan vi hjälpa dem att utvecklas.

Det var också spännande att bli räddad ut det rökfyllda Medborgarhuset och omhändertagen enligt kostens alla regler ute på gräsmattan.

– Brandmännen gjorde ett bra jobb, tycker Elin Sjösten, som hjäptes ut av rökdykarna.

undefined
Första prioritet för brandmännen var att hjälpa markörerna ut ut det rökfyllda medborgarhuset.

Det är inte ofta räddningstjänsten får möjlighet att ha sådana här realistiska övningar för "Brand i publik lokal". Men Medborgarhuset har ju tjänat ut, och kommer att rivas så småningom. Diskoteksbranden i Göteborg för ett antal år sedan visar på behovet att öva på en brand med många skadade, och en hel del oskadade som också måste tas om hand. De kan skapa en hel del förvirring, genom att springa fram och tillbaka, chockade och oroliga.

– Scenariot är att det av okänd anledning börjat brinna i källaren, säger övningsledaren Ulf Bowein, där nere finns en massa soffor som börjat brinna och det är mycket kraftig rökutveckling som fyllt hela huset. Branden har också spridit sig uppåt.

undefined
Omvårdnadsprogrammets elever och brandmännen hjälptes åt att ge första hjälpen i väntan på att ambulansen skulle anlända.

Eftersom det var hela omvårdnadsprogrammet på gymnasiet som deltog som markörer, fick de också delta i första hjälpen arbetet i väntan på att ambulansen skulle dyka upp. Den hade en bit att åka till Rosenfors.

– Eleverna i årskurs tre har läst en kurs om akutvård, berättar läraren Susanne Ström, och i tvåan har de lärt en del om akuta insatser. I ettan har de inte börjat med det än, men eleverna kunde vara med som skademarkörer.

Den ena brandbilen efter den andra rullade in vid Medborgarhuset, och efter en stund var brandmän från alla kommunens stationer på plats för att delta i den här övningen. Längre fram i veckan är det dags för ännu en övning. 

undefined
Otäcka sår. Men bara sminkad plats, för att göra det hela mer realistiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!