Stort missnöje med grävarbeten på två orter

Open Infra har tvingats betala en kvarts miljon kronor i vite till kommunen efter fibergrävningarna i Målilla och Rosenfors. "Vi är inte heller nöjda med återställningen", skriver Open Infra i en kommentar.

Efter grävningarna har inte dikena asfalterats igen inom föreskriven tid. Därför fick Open Infra betala vite till kommunen.

Efter grävningarna har inte dikena asfalterats igen inom föreskriven tid. Därför fick Open Infra betala vite till kommunen.

Foto: Olof Carlson

Rosenfors2023-06-15 11:57

Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om missnöjet med grävarbetena i Målilla och Rosenfors. Nu har kommunalteknikförbundet ÖSK krävt fiberföretaget Open Infra på cirka 250 000 kronor i vite, vilket Dagens Hultsfred var först med att berätta.

"Ja, det stämmer att vi fått ett vite som vi betalade i förra veckan. Bakgrunden är att vi är inte heller nöjda med återställningen och vi har bytt entreprenör. Det som är bra för dem som väntar på fiber och som har fått leva med dessa återställningar utanför sina hus är att fibern är nu blåst och asfalteringen är beställd från kommunen och kommunen har meddelat oss att det kommer påbörjas inom någon vecka. Troligen nästa vecka", skriver Anya Alenberg, kommunikationschef på Open Infra, till Vimmerby Tidning förra veckan.

undefined
Efter grävningarna har inte dikena asfalterats igen inom föreskriven tid. Därför fick Open Infra betala vite till kommunen.

Varför har ni inte återställt det ni har grävt upp i Målilla och Rosenfors?

"Det som hände var att vi grävde för att komma så långt i arbetet vi bara kunde innan vintern slog till", skriver Anya Alenberg.

Hon uppger att arbetet återupptogs när vintern var över.

"Entreprenören som åtagit sig att utföra arbetet åt oss har inte utfört det helt rätt och vi är inte heller helt nöjda. Både vi och kommunen har informerat om att återställning inte är tillräcklig och att varningsskyltar ibland har saknats, och det har tagits direkt till ansvarig entreprenör på plats. Men ändå blev det aldrig riktigt åtgärdat och till slut beslutade vi oss för att ta hjälp av en annan entreprenör för de sista grävsträckorna och för att blåsa fibern. Det är nu klart."

undefined
Grävningarna är klara, men det återstår mycket jobb att göra innan projektet är klart.

Kommunen ska nu hantera både återställning och asfaltering.

"Vi beklagar att det blivit så här och vi jobbar så gott vi kan för att förebygga just denna typ av problematik. Vitet blev betalt i förra veckan och det är förstås tråkigt att det skulle behöva gå så långt, men tillsammans med kommunen kommer vi nu att se till att 131 hushåll i Målilla och Rosenfors får fiber inom kort. I stort sett ligger vi enligt plan med cirka en månads försening, vilket på det stora hela inte är mycket", skriver Anya Alenberg.

Näst på tur att få fiber i Hultsfreds kommun är 158 hushåll i Mörlunda.

"Vi grävstartartade i maj och här pågår även tomtgrävning och installation. Det är en annan entreprenör och vi kommer följa arbetet mycket närmare för att se till att inte samma misstag upprepas."

Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK, bekräftar att Open Infra har betalat vitessumman.

– Det stora problemet är att de inte har skött återställningen. De har bara grävt upp och sedan lagt igen allting och låtit det vara. Vi försökte kontakta dem många gånger under vintern med blandat resultat, säger Simon Råsbacken.

Att grävarbeten återställs ordentligt är viktigt för att undvika skador på bilar, cyklister och gångtrafikanter.

– Vi har haft väldigt, väldigt mycket klagomål från bilister och de som bor i Målilla. Som väl är har det inte hänt någonting.

Såvitt Råsbacken vet är det första gången ÖSK har delat ut ett vite gällande ett grävtillstånd där entreprenören inte skött sig.

– Om man har sagt till dem att det inte är okej brukar entreprenörer fixa till fel innan det går så långt.

ÖSK har nu tagit över återställningen på båda orterna.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!