Här är kommunens ambulerande röstningslokal

I vanliga fall används den för utbildning och information. Men i samband med EU-valet har räddningstjänstens släpvagn gjorts om till en ambulerande röstningslokal.

Jan Karlsson och Per Wredberg är röstmottagare i släpvagnen. Birgitta Myrbäck Karlsson och Leif Karlsson var två av Rosenforsborna som passade på att förtidsrösta.

Jan Karlsson och Per Wredberg är röstmottagare i släpvagnen. Birgitta Myrbäck Karlsson och Leif Karlsson var två av Rosenforsborna som passade på att förtidsrösta.

Foto: Jimmy Larsson

Rosenfors2024-05-29 17:20

Nyheten i korthet

  • En släpvagn används som ambulerande röstningslokal i Hultsfreds kommun.
  • Släpvagnen, som körs runt av röstmottagarna Jan Karlsson och Per Wredberg, besöker fem av kommunens mindre orter under EU-valet.
  • Tjänsten är en del av kommunens försök att göra det enklare för folk att rösta, och har använts vid flera tidigare val.

Leif Karlsson och Birgitta Myrbäck Karlsson var två av ortsborna som valde att förtidsrösta i den röda släpvagnen när den ställdes upp i centrala Rosenfors.

– Det går lika bra som någon annanstans, säger Leif Karlsson och får medhåll av hustrun.

– Det är perfekt att kunna rösta på hemmaplan, säger Birgitta Myrbäck Karlsson.

Under den första halvtimmen som släpvagnen stod uppställd i Rosenfors röstade tio personer där. Det kan jämföras med nio personer under de två timmar som vagnen stod i Järnforsen.

Röstmottagarna Jan Karlsson och Per Wredberg kör runt släpvagnen, som tillhör räddningstjänsten, till fem av de mindre orterna i kommunen i samband med valet till Europaparlamentet.

– Det är en utbildnings- och informationsvagn, säger Per Wredberg som berättar att den har använts vid flera tidigare val.

Varför använder ni en släpvagn i stället för en vanlig röstningslokal?

– Det gör vi för att vi ska vara ambulerande och komma ut på olika platser, säger Jan Karlsson och räknar upp alla orter dit släpvagnen kommer: Järnforsen, Rosenfors, Vena, Silverdalen och Mörlunda.

– Det finns heller inga lämpliga lokaler att vara i på de orterna, tillägger Per Wredberg.

Valnämnden har beslutat att förtidsröstning ska erbjudas på alla åtta tätorter i kommunen. Förutom de orter som får besök av släpvagnen finns traditionella röstningslokaler i Hultsfred, Virserum och Målilla.

– Sedan har vi ambulerande röstmottagare, säger Per Wredberg och berättar att det är möjligt att boka tid för ett hembesök.

– Det är också en bra service för de som inte kan ta sig ut.

undefined
Hultsfreds kommun erbjuder förtidsröstning i en släpvagn som ställs upp på fem av de mindre orterna.
undefined
Valsedlarna finns bakom ett draperi längst in i släpvagnen.

Trots värmebölja är det relativt svalt inne i släpvagnen. 

– Det var värre i riksdagsvalet i slutet på augusti. Då var det kallt och vi fick sätta på infravärme.

Den som ska rösta får gå uppför en ramp för att komma in i vagnen, där valsedlarna står bakom ett draperi.

– Enda klagomålet vi har fått är att det inte finns något räcke att hålla sig i, säger Jan Karlsson som berättar att de får hjälpa en del att ta sig upp- och nedför rampen.

– Om de inte kan komma in går vi ut till bilen, säger Per Wredberg.

När Vimmerby Tidning var på plats i Rosenfors kom Mats Edström, som är rörelsehindrad, åkande i en bil. Jan Karlsson och Per Wredberg gick då fram till bilen för att ta emot hans röst.

– Det är enkelt när man inte ens behöver gå ur bilen, säger Mats Edström efteråt.

undefined
"Det är enkelt när man inte ens behöver gå ur bilen", säger Mats Edström som inte behövde plocka fram rullstolen för att kunna förtidsrösta.
undefined
Per Wredberg tycker att det är trevligt att åka runt i kommunen. Samtidigt som de tar emot röster får de tillfälle att prata med kommuninvånarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!