Eldsjälarna som bygger för O-ringen: "Organiserat kaos"

Att vara med och sy ihop världens största orienteringstävling är ingen lätt match och utan stora ideella krafter hade det inte varit möjligt. Det menar Lennart Eklund från Målilla OK, som just nu sliter för fullt i Rosenfors. "Det här projektet är större än störst", säger han.

TV: Här växer O-ringens arena fram i Rosenfors, 2024

Foto: Johannes Widergren

Rosenfors2024-07-16 16:00
undefined
Från vänster: Jonas Axelsson, ansvarig på plats, Lennart Eklund från Målilla OK, och Gunnar Karlsson som ritat kartorna för etapp ett och två.

Intill Rosenfors IP håller något stort på att växa fram, världens största till och med. Eller åtminstone en del av det. Näste vecka ger sig O-ringens tävlande orienterare, både motionärer och elit, ut i skogarna i trakten men för att allting ska fungera krävs noggranna förberedelser. Föreningen Målilla OK bistår med funktionärer och arbetet har pågått länge. 

– Allt det här har vi byggt upp på två dagar. Vi brukar säga, om det här projektet, att det är större än störst. Ett evenemang med åskådare är en sak men här är det kanske upp emot 20 000 tävlande som alla ska ha en nummerlapp, få sin bana, få vatten, gå i mål och stämpla ut. Det är massor och just nu är det organiserat kaos här, skulle jag säga, säger föreningens Lennart Eklund på plats i Rosenfors.

undefined
Till höger i bild är målfållan, där ett stort tält ska resas.
undefined
"Det är nära till skogen, bussen och duscharna. Kioskerna och allting har hur mycket plats som helst och jag tror att folk kommer att bli väldigt nöjda", säger Lennart Eklund från Målilla OK.

Ett tält lika brett som målfållan, ett specialtält för eliten, mattält, toaletter och kiosker. Och så de omkring 380 trästolparna som en och en har slagits ner i marken såklart. Utan alla ideella krafter skulle det inte gå, menar Lennart.

– De är hjältar, killarna som gått och slagit ner alla stolpar. Sen ska det upp reklamskyltar på varenda en här också. Jag jobbar varje dag nu, heltid. Helgen, veckan och helgen. Vi har tur med regnet också, det regnar på eftermiddagarna när man börjar bli trött och då kan man sluta för dagen, säger han och fortsätter:

– På pappret finns det totalt 80 000 timmar som alla funktionärer har gjort och ska göra tillsammans. Vi fick ju reda på att vi skulle ha en del av O-Ringen här redan 2017, men sen har det förskjutits två år i och med pandemin. Jag har jobbat i över ett år med att jaga funktionärer för Målilla OK och totalt, för hela O-ringen, handlar det om cirka 1200 funktionärer, säger han.

Utöver det finns såklart sjukvårdare på plats, både ute i skogen och i ett sjukhustält. 

– Och klockan 5 på morgonen går 60 personer ut med alla kontroller. De går och kollar så att allting funkar som det ska och jobbar till halv tolv innan de blir avbytta av nya funktionärer. Jag tror att det är 120 stycken kontroller, per dag, säger Lennart Eklund.

undefined
Totalt 380 trästolpar har slagits ner i marken för att skapa målgången. Funktionärernas arbete slutar inte där eftersom stolparna efter att tävlingen är avslutad måste dras upp igen.
undefined
"På pappret finns det totalt 80 000 timmar som alla funktionärer har gjort och ska göra tillsammans", säger Lennart Eklund.

På måndag morgon, vid klockan 8, är det invigning men redan en eller ett par timmar innan det börjar folk rulla in för att hitta sina platser, tror Lennart, som utöver att hjälpa till också själv ska vara med och orientera.

– Jag ska springa en öppen bana, kallas det, där får vi vara med även om vi inte får tävla. Det får vemsomhelst göra i princip. Från föreningen är det bara ungdomar som ska vara med och tävla. Kartorna har ritats av heltidsanställda och de har hållit på i säkert ett år med det. Man vill ju att folk ska lyckas och komma igenom så O-Ringen är väl kanske inte en jättesvår bana. För mig tar det trekvart att ta mig runt kanske, 3.5 kilometer. Generellt har man två timmar på sig innan man får börja leta efter de som är kvar i skogen, berättar han.

O-Ringen är världens största orienteringstävling. I år anordnas den i Oskarshamn men två etapper genomförs i Rosenfors. Lennart Eklund tror att platsen och arenan de byggt upp är i det närmsta idealisk för ändamålet.

– Det är nära till skogen, bussen och duscharna. Kioskerna och allting har hur mycket plats som helst och jag tror att folk kommer att bli väldigt nöjda, säger han.

undefined
Blomlådorna i Rosenfors är har fått samma färger som orienteringskontroller inför O-ringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!