För snart ett år sedan startade kommunen projektet "Rosenfors innovation" tillsammans med invånare och lokala företag. Tanken var att utveckla en nyskapande modell för samhällsutveckling, medborgardemokrati och upphandling.
Nu har en upphandling gjorts, där fem entreprenörer lämnade anbud i sista fasen. Upphandlingen vanns av NCC Sverige, trots att företaget hade den högsta anbudssumman: 69,7 miljoner kronor. Företaget med den lägsta anbudssumman erbjöd sig att göra jobbet för 65,35 miljoner.
Men kommunen har inte bara tagit hänsyn till priset.
– Vi har poängsatt deras genomförandeplan. Totalt sett fick NCC den lägsta utvärderingssumman, säger Jens Karlsson, projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK.
I projektet planeras bland annat satsningar på gator och parker, VA- och dagvattennät, belysning och gång- och cykelvägar. Men exakt vad som ska göras, och hur det ska göras, har ännu inte bestämts, eftersom det handlar om en så kallad samverkansentreprenad.
– Normalt sett brukar vi projektera själva innan vi gör en upphandling. Nu ska vi göra allt arbete tillsammans med NCC och invånargruppen bland annat. Den stora skillnaden är att vi har med entreprenören redan från start, säger Jens Karlsson.
Är det första gången ni jobbar på det sättet?
– Det är första gången vi gör det i Hultsfreds kommun, och det är första gången i Sverige vad vi vet som man gör det i en anläggningsentreprenad. Vi har inte hittat något annat exempel med markarbeten. Därför är projektet lite unikt även ur ett större perspektiv, säger Jens Karlsson och tillägger att samverkansentreprenader däremot är ganska vanliga på byggnadssidan.
Varför bestämde ni er för att använda den modellen?
– Vi vill testa lite nya sätt att jobba på. Därför kallar vi också projektet "Rosenfors innovation". Det är inte bara det vi ska göra, utan själva sättet vi gör det på, som är unikt. Vi har fått 300 000 kronor i stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, för förarbetena med upphandlingen. De bedömde det också som ett unikt sätt att göra det på.
Vad kommer att kosta mest pengar i projektet?
– VA-infrastrukturen är motorn i projektet. Vi ska byta ut alla vatten- och spilledningar och delvis komplettera med dagvattennät där vi saknar det i dag. Det är inte bestämt hur det ska göras och exakt var ledningar ska ligga. Men att det ska göras är bestämt.
Ska ni byta ut ledningarna i hela Rosenfors?
– Vår bedömning är att vi kommer att byta i hela Rosenfors utom möjligen tre villagator som ligger mitt i samhället. Sedan kan det vara så att vi byter dem ändå om vi av andra skäl behöver gräva i de gatorna. Vi har med oss Eon på tåget också i entreprenaden. De kommer att byta ut hela sitt ledningsnät i samhället.
Enligt Jens Karlsson är satsningen den största som kommunen gjort i Rosenfors.
– Vår förhoppning är att det ska uppfattas positivt att det läggs så många miljoner i Rosenfors samhälle.
De första grävmaskinerna lär dyka upp i Rosenfors under sommaren eller hösten 2025.
– Vi räknar med att allt ska vara klart 2027/2028.
På frågan om hela Rosenfors kommer att vara en byggarbetsplats i flera år säger Jens Karlsson att de hoppas kunna minimera trafikstörningar och liknande.
– Det kommer definitivt inte vara så att vi gräver upp hela samhället på en gång, utan det kommer att ske i etapper.