Utmaningar för företag på landsbygden belysta

I veckan besökte två riksdagsmän Axelssons i Aby, för att få mer inblick i hur företagande på landsbygden kan se ut.

Patrik Axelsson visade Laila Naraghi och Thomas Kronståhl runt på gården och förklarade potatisodlingens mysterier.

Patrik Axelsson visade Laila Naraghi och Thomas Kronståhl runt på gården och förklarade potatisodlingens mysterier.

Foto: Olof Carlson

Rosenfors2019-10-30 10:00

Två av länets socialdemokratiska riksdagsmän, Laila Naraghi från Oskarshamn och Thomas Kronståhl från Västervik besökte på tisdagen Axelssons i Aby för att få veta mer om hur det är att driva företag på landsbygden. Det finns många fördelar, men också en hel del specifika problem för företagen.

Ett av problemen som togs upp är bristen på kollektivtrafik, som gör det svårare att rekrytera personal under den intensiva perioden när jordgubbarna ska plockas. Det finns helt enkelt inte bussturer som stämmer med företagets arbetstider.

– Vi vill gärna anställa nyanlända personer som finns här i närområdet, säger Martin Boigs, personalansvarig vid företaget. Men det är inte alltid så lätt, eftersom alla inte har körkort och kan ta sig hit.

Besöket i Stora Aby blev en upplevelse för Laila Naraghi och Thomas Kronståhl, som fick en hel del tankar och frågor att ta med sig tillbaka till riksdagshuset.

– Just nu pågår arbetet med en ny livsmedelsstrategi för landet, säger Laila Naraghi. Det är viktigt att vi har en svensk livsmedelsproduktion. Både för samhället och ur ett beredskapsperspektiv.

Thomas Kronståhl har i flera år engagerat sig i landsbygdsfrågor och han var intresserad av hur företaget arbetar. Han vill bland annat se en ökad satsning på ekoturism i området. Något som han tycker det finns goda förutsättningar för.

–  Naturen är en stor tillgång som vi måste ta vara på, säger han. Det finns ett stort intresse för landsbygden och naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!