Brittisk vagn av rang

Rover är inte ute och cyklar med "sjuttiofemman" Man skulle annars kunna tro det eftersom företaget började med att bygga tvåhjulingar. Nu hundra år senare är det betydligt fräsigare produkter som lämnar fabriken i Birmingham och vi har provat en vagn av rang. Du har säkert sett den smyga fram i "Morden i Midsomer" och nu kan även Rover 75 bli ett fall för kommissarie Barnaby. Konkurrenterna hävdar ju att den röda prislappen gränsar till det kriminella!

Foto:

Rover2003-08-19 07:15

Kan det bli mer brittiskt än i Rover 75? Det är nästan så man vill tända en cigarr och låta tankarna sväva iväg till sextiotalet. Man bjuds nämligen på en riktig nostalgitripp i denna väluppfostrade gentlemannavagn. Kromlister som varit bortglömda i årtionden pryder varje veck samtidigt som interiören består av väldoftande läder och vackra trädetaljer. Det passar säkert Barnaby utmärkt, men frågan är om kommissarien vet att han är en rövare på spåren?Nej, nu är det inte så farligt som det låter. Rover betyder nämligen "rövare" och nog har märket rövat bort pengar under årens lopp. BMW ägde hela rasket under mitten av nittiotalet och höll på att ruinera sig på kuppen. Det visade sig att engelsmän och tyskar omöjligtvis kunde samarbeta. Förklaringen hämtar vi från hotelldirektören Basil Fawlty i "Pang i bygget": "donŽt mention the war".
Numera är det ett gäng affärsmän på den gröna ön som driver verksamheten och det enda spåret efter bayrarnas härjningar är 75:an Det är en bil vars hjärta klappar för den klassiska livsstilen och kulören British Racing Green fullbordar intrycket Kupén är lika ombonad som en exklusiv herrklubb med sina gräddvita instrument, träpaneler och bekväma läderstolar. Även baksätet är utformat som två fåtöljer, men det finns trots allt säkerhetsbälten för tre. Dessutom är Rover 75 försedd med fyra krockkuddar, medan krockgardinerna kostar extra.

Silkeslen gång
Men det finns en detalj som inte fullföljer det brittiska arvet.
Kommissarie Barnaby och alla andra ägare slipper nämligen att fylla bagaget med verktyg. Tillförlitligheten är numera på topp och det krävs förstås om man ska lösa mordfall i raketfart.
Under huven arbetar en artig turbofyra på 150 hästkrafter med silkeslen gång.
Spurten till hundra rullar på 9,6 sekunder och om du har bråttom hem till ditt "afternoon tea" så är toppfarten 208. Även köregenskaperna förtjänar ett plus i kanten och ljudisoleringen uppfyller alla krav.
Det här är således vad man får för 249.900 kronor.
Nej, det är absolut inget "rövarpris" med tanke på den digra utrustningslistan.
Själv tänker jag ta mig en tur till England, men frågan är om man vågar stanna till i det idylliska grevskapet Midsomer. Man vill ju gärna lämna ön med livhanken i behåll!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!