I länsstyrelsens rapport framkommer att det takfall som ansökan för solceller gäller är en exponerad yta på kyrkobyggnaden. Enligt kulturmiljölagens 4:e kapitel 1§ ska ”Kyrkobyggnader och kyrkotomter vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde inte minskas och deras utseende och karaktär inte förvanskas”.
Ansökt takbeläggning med solceller bygger på en takyta, det vill säga den blir högre/tjockare, skapar ytterligare ett ramverk samt ger en påtaglig ljusreflektion och ger därmed ett ohistoriskt intryck. Detta sammantaget skulle påverka upplevelsen av såväl kyrkobyggnad, begravningsplats som kyrkomiljön i stort negativt och Länsstyrelsen bedömer att en förvanskning, enligt lagens mening, skulle ske.
– Det är lite synd att inte kunna utnyttja ett så stort tak som är lämpligt placerat för solceller. Det blir en fråga för kyrkorådet om beslutet ska överklagas, säger Mattias Kessén som är Kyrkogårds- och fastighetsansvarig för Vimmerby Pastorat.
Länsstyrelsen beviljar dock ansökan om att byta taket på Rumskulla kyrka. Den är uppförd 1835 och taket byttes senast 1969.
– Då använde man aluminium vilket inte gjorts tidigare på kyrkor. Det har hållit i nästan 50 år vilket får anses som bra. Nu har det dock börjat läcka så bytet kommer att ske nästa år och är ett omfattande arbete och en ganska stor investering, säger Mattias Kessén.
Är andra renoveringar på gång?
– Det har börjat planeras för byte av golv och ommålning i Tuna Kyrka, men det ligger längre fram i tiden, säger Mattias Kessén.