Företaget väntar på ett avgörande besked

Efter några ovissa veckor på Hylta Ecopark ser det betydligt bättre ut igen. Företaget har hittat en ny samarbetspartner – och fem anställda har återvänt till fabriken. "Om allt går som planerat kan det här bli riktigt bra", säger vd:n Peter Carlsson som nu väntar på ett avgörande besked från kommunen.

Peter Carlsson är vd för Hylta Ecopark. Nyligen kom han överens med en ny samarbetspartner, som har "bearbetats under en längre tid". Det som återstår innan allt är i hamn är ett miljötillstånd från Vimmerby kommun.

Peter Carlsson är vd för Hylta Ecopark. Nyligen kom han överens med en ny samarbetspartner, som har "bearbetats under en längre tid". Det som återstår innan allt är i hamn är ett miljötillstånd från Vimmerby kommun.

Foto: Eva Harrysson

Rumskulla2023-10-27 15:44

Den 22 september avslöjade Vimmerby Tidning att Hylta Ecopark hade varslat hela personalstyrkan i produktionen. I det läget påverkades ett tiotal personer. Bakgrunden till varslet var att företaget hade tappat en stor samarbetspartner och väntade på att nya avtal skulle signeras.

– När det handlar om så viktiga saker som människors levebröd vill vi lägga upp hela situationen på bordet och vara tydliga med läget, sa Peter Carlsson då.

Sedan dess har Hylta Ecopark hittat en ny samarbetspartner och flera anställda har fått tillbaka sina jobb.

– Vi har plockat tillbaka fem personer och målsättningen är att den siffran ska öka, säger Peter Carlsson.

Vem är den nya samarbetspartnern?

– Det vill jag inte berätta förrän allt är på plats och flödet är igång igen. Men det är en seriös aktör som är ungefär 25 gånger större än den förra aktören. På sikt kan vi förhoppningsvis utöka personalstyrkan.

undefined
Hylta Ecopark, som ligger några kilometer utanför Rumskulla, sysslar i huvudsak med återvinning. Främst elektronikskrot som demonteras, sorteras och går till återvinning.

Det finns dock en detalj som gör att Peter Carlsson inte kan öppna champagnen än. Han väntar på att miljötillståndet från Vimmerby kommun ska bli klart.

– Det här är en tillståndspliktig verksamhet och det har gjorts en komplettering av vårt tidigare tillstånd, för att det ska passa elektronikåtervinning bättre. Den nya partnern kräver att tillståndet ska vara på plats innan vi kan dra igång.

Är det bråttom?

– Ja, jättebråttom. Jag hoppas att det löser sig så snart som möjligt. Annars är risken att uppdraget går till någon annan. Det är snabba ryck på den här nivån.

Vad händer annars?

– Om vi inte får till det här samarbetet måste vi varsla personalen igen. Så betydelsefullt är det, säger Peter Carlsson.

Han tror och hoppas att det ska lösa sig.

– I sånt fall går vi från katastrof till något jättebra på bara några veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!