Egendomlig göl verkar kunna spå vädret

Om det ligger någon sanning i den gamla myten om vädergölen i Rumskulla så går vi mot en sommar lika het torr som 2018. Peter Norman delar med sig av sina iakttagelser och för vidare historien om Ramsflon, som sägs kunna "spå" vädret.

"Det var då man hajade till och reagerade ordentligt", säger Peter Norman om hur högt vattnet stod inför sommaren 2018. Med facit i hand vet vi att den sommaren blev mycket torr och varm.

"Det var då man hajade till och reagerade ordentligt", säger Peter Norman om hur högt vattnet stod inför sommaren 2018. Med facit i hand vet vi att den sommaren blev mycket torr och varm.

Foto: Johannes Widergren

Rumskulla2023-05-31 05:30

"Utmed stora landsvägen Rumskulla-Mariannelund ligger mitt för lägenheten Ramsberg på östra sidan om vägen en högst egendomlig vattensamling: Ramsflon, som har till- men saknar avlopp." Så skriver författaren Victor Haak i boken Innan sägnerna dör, skriven på 1920-talet men utgiven först 1965. Bokens undertitel är "Beskrivning över en sagolik trakt i norra Smålands utkant, Rumskulla socken."

 – Det står ju inte exakt där hur man ska avläsa gölen men när man har studerat den som jag har gjort får man lite mer uppfattning om hur det kan ligga till, säger Peter Norman när Vimmerby Tidning träffar honom ute vid vattensamlingen. 

undefined
"Jag tror att den här myten måste ha dykt upp genom iakttagelser, det kan inte vara på något annat sätt. Det måste vara sådana som har bott här och sett hur den varierat och kommit på att sommaren blivit het och torr när vattnet varit över det normala. Sen spred det sig och då kan man tänka sig att det var många bönder som blev nyfikna, även om det kanske inte nödvändigtvis stämde alla gånger. Då kanske man tog lite hänsyn till det, svårt att säga men man skulle kunna gissa", säger Peter Norman.
undefined
Peter Norman vill berätta myten om Ramsflon, som han menar kanske kan berätta något om hur sommarens väder blir.
undefined
"Ett normalår är väl gölen i genomsnitt en tredjedel så stor som den är just nu", säger Peter Norman.

Peter är bördig från trakten och flyttade tillbaka för 10 år sedan. Sedan dess har han fört statistik över hur vattensamlingen växer och krymper i kombination med sommarvädret. Peter Norman vill inte själv stå i fokus utan vill bara vara den som förmedlar den spännande historian som nedtecknades av Victor Haak. Såhär skriver författaren vidare i sin bok:

"Ramsflon är egendomlig därigenom, att den under torra somrar är överfull med vatten, medan den under våtår sinar ut, så att endast en liten pöl, där djupet är som störst, återstår."

undefined
Peter Norman är bördig från trakten och flyttade tillbaka för 10 år sedan. Sedan dess har han fört statistik över hur Ramsflon växer och krymper i kombination med sommarvädret.
undefined
Författaren Victor Haak, som i sin bok Innan sägnerna dör skriver om gölen, levde mellan 1874 och 1969. "Han kände till varenda sten i socknen, verkar det som när man läser den. En komplett lärobok för Rumskulla socken på den tiden", säger Peter Norman.
undefined
"Här uppe ungefär var vattnet när det var som högst inför sommaren", säger Peter Norman.

Haak skriver inte direkt att vattensamlingen användes för väderprognoser utan det är någonting som Peter Norman tillfört, men det blir en naturlig och logisk följd av bokens beskrivning, menar han. 

– Myterna är säkert hundratals år gamla. Jag har tittat varje år och eftersom den är långsmal, kanske 200 meter, ser man hur långt upp vattnet når. När man ser den torr är det bara en håla på bara en meter, det är egentligen ingen göl utan en försänkning på en äng.

Mest aktuell blev myten, säger Peter, inför och under den extrema sommaren 2018. 

– Det var då man hajade till och reagerade ordentligt. Jag tror inte att det var någon slump och den upplevelsen var stark.

undefined
Ända upp till därifrån bilden är tagen har det stått vatten tidigare.
undefined
"Jag har tittat varje år och eftersom den är långsmal, kanske 200 meter, ser man hur långt upp vattnet når", sägr Peter Norman.

Inför 2018 stod vatten högre än han någonsin sett förut och när han nu jämför läget för fem år sedan med hur det såg ut i våras går vi, om det ligger någon sanning i historien om vädergölen i Rumskulla, mot en liknande sommar i år.

– Vattnet var uppe ungefär lika långt i år, hur högt det var jämförelsevis är svårt att säga exakt. Det är ändå extremt att den är översvämmad från ena änden till den andra, säger Peter Norman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!