Emils Katthult öppnar för säsongen

Systrarna Helena Andréen och Katarina Hugosson vilar inte en minut i hettan – allt måste hinna bli färdigt inför sommaröppningen.

Flaggstången som lilla Ida hissades upp i var i själva verket bara två meter hög. När de filmade den här vyn på avstånd var skådespelerskan utbytt mot en docka.

Flaggstången som lilla Ida hissades upp i var i själva verket bara två meter hög. När de filmade den här vyn på avstånd var skådespelerskan utbytt mot en docka.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

rumskulla2021-06-24 08:00

Det var deras farmor som bodde på gården Katthult i Gibberyd, när det begav sig. Filmerna om Emil i Lönneberga spelades in här under åren 1971, 1972 och 1973. 

Helena Andréen och Katarina Hugosson är systrar och delar på ansvaret för driften av verksamheten tillsammans med två andra familjer som också tillhör släkten. Ganska snart efter att filmerna hade haft premiär började filmentusiaster strömma till gården.

– De var nyfikna på miljön och ställde massa frågor. Vi trodde att intresset skulle avta med tiden, men det blev tvärtom. Vi har alltid högt tryck och besökarna är i alla åldrar och kommer från hela världen, säger Helena Andréen.

Vimmerby Tidning möter systrarna inne i butikslokalen en av de riktigt heta dagarna i juni. De är i färd med att fästa nya plexiglas framför kassan och klistra fast kölappar på golvet.

– Vi har ju inte hunnit bli vana vid coronaanpassningarna riktigt eftersom vi bara håller öppet under sommarsäsongen. Det är framförallt i butiken och kaféet vi behöver ställa om. 

Det mesta av inspelningsplatserna går att ta del av utomhus. De interiöra scenerna spelades inte in på gården eftersom det var deras farmors privatbostad. De spelades istället in i andra närbelägna hus, exempelvis en skola i Kråkshult utanför Mariannelund. 

– Men det var ju bra att det fanns föremål som tillhörde ett hem. Hon fick bistå med mycket rekvisita och ibland till och med låna ut både sin dusch och sitt kök. 

Katthult öppnar för säsongen efter midsommar.

Utemöbler ställs i ordning för den stundande säsongen
Utemöbler ställs i ordning för den stundande säsongen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!