Oro när hemtjänstens grupp splittras: "Man känner sig överkörd"

Hemtjänstgruppen i Rumskulla har tidigare hotats av avveckling. Nu är det skarpt läge igen. Om bara några dagar delas gruppen upp och flyttar, vilket lett till både uppsägning och stress.
– Personligen skulle jag inte vilja vara pensionär och bo i Rumskulla, säger en av medarbetarna.

Anna-Lena Olofsson, Susanne Karlsson och Marie-Louise Frid är några av de som arbetar i hemtjänstgruppen i Rumskulla. De är oroliga för hur de äldre ska påverkas av flytten.

Anna-Lena Olofsson, Susanne Karlsson och Marie-Louise Frid är några av de som arbetar i hemtjänstgruppen i Rumskulla. De är oroliga för hur de äldre ska påverkas av flytten.

Foto: Privat

Rumskulla2025-03-31 06:00

Hemtjänstgruppen i Rumskulla ska delas upp och flyttas, enligt ett beslut som togs i november förra året. Datumet är satt till den 7 april, då ska medarbetarna vara på sina nya arbetsplatser. Beskedet har skapat både oro och frustration i gruppen.

– De hade ett möte inne i stan innan jul. Då blev det bestämt att vi skulle härifrån, och sen har de bara kört på. De gör ju som de vill, man har ingenting att säga till om. Man känner sig jäkligt sviken och överkörd av cheferna – de har inte gett någon stöttning alls, säger Anna-Lena Olofsson, som arbetar i hemtjänstgruppen.

undefined
Anna-Lena Olofsson, Susanne Karlsson och Marie-Louise Frid är några av de som arbetar i hemtjänstgruppen i Rumskulla. De är oroliga för hur de äldre ska påverkas av flytten.

Efter beslutet splittras arbetsgruppen i Rumskulla och hemtjänstens område kommer nu att delas upp mellan Vimmerby och Södra Vi.

– Om det är någon som larmar blir ju det väldigt otryggt för dem. Körsträckan är ju ändå 20-30 minuter extra. Personligen skulle jag inte vilja vara pensionär och bo i Rumskulla, säger Anna-Lena Olofsson.

Brukarna i Pelarne kommer hädanefter att få besök av hemtjänstpersonalen i Vimmerby.

– De får ju i princip helt ny personal. Och de i Rumskulla har ju 16 nya personer att lära känna, så det är en omställning för dem också.

Vad har ni fått för reaktioner från de gamla?

– De är besvikna de också. De känner oss och nu vet de inte vilka som kommer att komma till dem.

Tillsammans med tre andra medarbetare ska Anna-Lena Olofsson börja arbeta tillsammans med styrkan i Södra Vi.

– Vi var ju sju i personalen från början, så nu blir det tre stycken som man inte får se något mer av. Två börjar i stan, och en har sagt upp sig.

Hade uppsägningen med flytten göra?

– Ja, absolut. Hon hade ju stannat kvar annars, menar hon.

undefined
Eva Berglund (S) förstår medarbetarnas oro men tror inte att brukarna kommer att påverkas särskilt mycket av flytten.

Vimmerby Tidning har sökt Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef för hemtjänsten, utan resultat. Eva Berglund (S), socialnämndens ordförande i Vimmerby, berättar att det finns flera bakomliggande orsaker till beslutet att flytta hemtjänsten från Rumskulla. 

– Dels är det att vi har ett mått satt när det gäller hur många hemtjänsttimmar som en hemtjänstgrupp bör ha för att det ska vara optimalt. Gränsen är 10 000 timmar men i Rumskulla var det nere på 6 000 timmar, säger hon.    

Varför just 10 000 timmar?    

– Det är för att man ska kunna ha en fungerande hemtjänstgrupp helt enkelt, så att man kan få en schemaläggning som är fungerande. Den andra delen är att vi har väldigt svårt att få tag i framförallt semestervikarier ute i Rumskulla, på grund av att många inte har körkort. Hemtjänstgruppen i Vimmerby har fått gå in och fylla upp vissa perioder.    

Men man behöver fortfarande körkort för att ta sig till Rumskulla?

– Jo, men med större antal medarbetare, som i Södra Vi eller Vimmerby, så kan man schemalägga på ett sätt som gör att de som har körkort tar sig dit.     

Enligt Eva Berglund (S) har arbetsgruppen i Rumskulla varit välfungerande och att det är inte är för att dela på dem som man tagit beslutet om flytten. Samtidigt, säger hon, förstår hon oron som kommit i och med beskedet.     

– Det är klart att när det händer sådana här saker, när det blir förändringar, så blir det en oro. Det är vi fullt medvetna om men vi måste också se till att vi kan bemanna och ha en ekonomi som klarar av hemtjänsten. Då blir det tyvärr så att man måste ta till sådana här saker ibland. Det har vi gjort tidigare också när hemtjänsttimmarna sjunkit i ytterområden. Jag tycker att det är synd att vi behöver göra det men tyvärr så har vi inte mycket att välja på, säger Eva Berglund.      

Politikern medger också att körsträckan till brukare som larmat blir längre och att de därför kan tvingas vänta längre.

– Det har gjorts riskanalyser och man har gått igenom sådana här saker. Det är klart att det kan bli längre körtider från Södra Vi till Rumskulla, det är inte jättelångt. Det kan hända att man får vänta någon stund längre vid sådana tillfällen men den planerade hemtjänsten påverkas inte utan sker på samma tider som vanligt, säger Eva Berglund.                                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!