Företag i Rumskulla: "Vi kan växa ännu mer"

I Rumskulla får gamla förbrukade saker nytt liv igen. Återvinningsföretaget fortsätter att växa - trots omvärldsläget.

Hillevi Almén är nyanställd på Hylta Ecopark och sysslar för dagen med kabelsortering. "Det här är helt nytt för mig men det gick fort att komma in i det", säger hon.

Hillevi Almén är nyanställd på Hylta Ecopark och sysslar för dagen med kabelsortering. "Det här är helt nytt för mig men det gick fort att komma in i det", säger hon.

Foto: Eva Harrysson

Rumskulla2023-02-06 06:00

Investeringarna avlöser varandra samtidigt som antalet anställda ökar. Idag har Rumskullaföretaget runt 25 anställda plus ett antal tillfälligt anställda. Sedan starten i december 2020 har utvecklingen gått spikrakt uppåt, även om rådande omvärldsläge tvingat företaget att bromsa en aning.

– Våra transporter har blivit betydligt dyrare och elfrågan är också jättejobbig. Vi flyttar fram olika projektstarter hela tiden för att vi ser att vi måste sakta ner tempot för att ha råd. Man blir extra noggrann och försiktig i det här läget. Hade läget varit lite mer gynnsamt hade vi varit ännu längre fram än vad vi är idag, säger Peter Carlsson, VD på Hylta Ecopark. 

Den senaste nyheten i företaget är en uppgradering av produktionen med en eldriven lina för elektronikdemontering. 

– Det har blivit väldig bra för arbetsmiljön för våra anställda men också för att det ger oss ett bättre flöde.

Samtidigt planerar man för att inkludera så kallade AI-robotar i sorteringsprocessen.

– Demonteringen behöver göras manuellt än så länge. Däremot har vi beslutat om att köpa in en sorteringslina med robot för så kallad negativ sortering. Vi ska också bygga en solcellsanläggning och en ny fabriksbyggnad på området. 

Investeringarna under 2023 räknas uppgå till 125 miljoner kronor.

Det är stora summor för ett relativt litet företag. Hur går det ihop?

– Vi har partners som vi kan göra investeringar ihop med, som är lyhörda när det handlar om företag som sysslar med återvinning. Vi får också bidrag och investeringsstöd, det finns också så kallade gröna lån med lite andra krav och förutsättningar. 

En annan betydelsefull sak som har hänt är att Hylta Ecopark har blivit dotterbolag i koncernen Wincit Innovation, där Peter Carlsson driver sex andra bolag tillsammans med systersonen Johan Ekevald. Bland annat det åkeri som sköter transporterna till och från Hylta Ecopark.

– Det här gör att vi får ihop bolagen på ett helt annat sätt och kan utnyttja den kompetens och de resurser som finns i bolagen ännu mer. 

Många företag har till skillnad från Hylta Ecopark haft svårt att få lönsamhet i återvinningsbranschen. 

– Vi vill visa att det går att göra återvinning lönsamt. Vi har en hög tillväxt och jag tror vi har potential att bli ett bolag med 45-50 anställda om två-tre år. Om alla projekt går i mål borde vi kunna omsätta en halv miljard kronor, säger Peter Carlsson.

Peter Carlsson, VD, vid den eldrivna produktionslinjen för elektronikdemontering.
Peter Carlsson, VD, vid den eldrivna produktionslinjen för elektronikdemontering.
Hylta Ecopark Rumskulla

Företaget sysslar med demontering och återvinning av elektronik, byggträ, gips, jordmassor och förorenad plast. Den sistnämnda omvandlas till ett granulat, som i sin tur går att göra andra plastprodukter av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!