Turistboomen hÄller i sig för Katthult

TuristnÀringen gÄr mot rekord i antal besök. Det sÀger företrÀdare för olika turistattraktioner som Vimmerby Tidning talat med, bland annat besöksmÄlet Katthult utanför Rumskulla.

Katthult

Katthult

Foto: Elin Elmström

Rumskulla2023-07-29 12:00

Den klassiska turistmagneten Katthult dÀr Emilfilmerna spelades in Àr inget undantag. Det var dÀr den första Emilfilmen spelades in 1971 och har stadigt sedan dess stÄtt pÄ 10-topp listan för bÄde svenska och utlÀndska turister och antalet besökare har vuxit stadigt Är för Är.

– Om jag gissar tror jag att vi kommer slĂ„ besöksrekord i Ă„r med 50.000 besökare nĂ€r sĂ€songen Ă€r slut, sĂ€ger Kent Buskas som Ă€r en av de tre familjer som driver Katthult.

undefined
"Om jag gissar tror jag att vi kommer slÄ besöksrekord i Är med 50.000 besökare nÀr sÀsongen Àr slut", sÀger Kent Buskas.

Han berĂ€ttar att det gick trögt under pandemin. Besöksantalet halverades. Inte sĂ„ mycket som de befarat. GĂ„rden hade fördelen att det var stora ytor och relativt öppet sĂ„ folk kunde hĂ„lla avstĂ„nd. År 2022 kom drygt 20.000 besökare. Det Katthult erbjuder Ă€r alltsĂ„ den autentiska platsen dĂ€r Emilfilmerna spelades. Verksamhet startade lite blygsamt 1971 med att man sĂ„lde lite vykort och en kopia av Emils bössa utmed staketet vid gĂ„rden. Idag har man ett cafĂ©. De tre ursprungsfamiljerna Ă€ger gemensamt handelsbolaget Katthult och Kent Buskas familj Ă€ger sjĂ€lva gĂ„rden ensamma.

– MĂ„nga turister kommer för att klappa djuren och uppleva landskapet, berĂ€ttar Kent Buskas. Tyskarna tycker att det Ă€r rent fantastiskt. De blir helt begeistrade. Och besökstrycket beror ocksĂ„ pĂ„ den svaga kronan vilket gynnar exempelvis bĂ„de danskar och tyskar men Ă€ven norrmĂ€n som det kommer mĂ„nga av. SĂ„ det gĂ„r bra i Ă„r.

undefined
GÄrden i Gibberyd hÄlls inom sÀkten och drivs av tre familjer.
undefined
"MÄnga turister kommer för att klappa djuren och uppleva landskapet", berÀttar Kent Buskas.
undefined
Vid gÄrden finns olika djur. Bland annat grisar och fÄr.
Snickerboa.
Snickerboa.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!