Stor gren på Kvilleken har gått av

En av topparna på mäktiga Kvilleken har gått av och fallit till backen.

Kvilleken är Sveriges grövsta och kanske äldsta ek. Nu har en av de största grenarna gått av.

Kvilleken är Sveriges grövsta och kanske äldsta ek. Nu har en av de största grenarna gått av.

Foto: Tilda Åkerman

Rumskulla2024-07-10 08:54

Kvilleken, eller Rumskullaeken som den också kallas, ska vara Sveriges grövsta ek. Den är sannolikt också den äldsta. Man har beräknat att den är cirka 900 år gammal.

Men sedan 2012 har trädets hälsa vacklat. Mellan 2014 och 2017 dog större delen av eken efter att olika försök med att rädda trädet hade misslyckats.

Nu har en av de största grenarna gått av och fallit till backen. Det visar färska bilder när Vimmerby Tidning besöker Kvilleken på onsdagsmorgonen. För länsstyrelsen är det helt nya uppgifter.

– Det är inget som jag har hört talas om, säger Erik Nordlind, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen Kalmar län.

Hur kan det påverka trädet?

– Det är svårt att säga. Det är väldigt skört och har varit det i flera år. Det är i slutskedet av sitt liv och det är inte mycket på trädet som lever. Så hur det påverkas beror på vad det är för gren som gått av. Om det är en av de döda grenarna så spelar det egentligen ingen större roll. Men är det någon av grenarna som lever fortfarande kan det påverka väldigt mycket såklart.

Finns det risk att det här blir slutet?

– Det är jättesvårt att säga. Man vill ju gärna att det ska leva så länge som möjligt, det är ett ikoniskt träd. Så nu när vi fått reda på det ska vi såklart åka ut och titta. Jag har på rak arm svårt att säga när det kan bli. Det beror på andra akuta grejer som behövs tas om hand om. Men vi ska titta på det så snart som möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!